Profesorul Viorel Mortu nu reuseste sa devina presedintele CJ Viorel Mortu

P1090279

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Viorel Mortu, nu reuseste sa depaseasca stadiul de profesor de limba si literatura romana, motiv pentru care si acum, la circa 10 luni dupa ce si-a schimbat statutul, inca pare dintr-un alt film, in institutia pe care o conduce.

Viorel Mortu conduce Consiliul Judetean la modul aerian, de la nivelul intelectualului indragostit de frumosul din arta, din literatura – numai ca la CJ nu este ca la scoala, unde o astfel de atitudine boema este utila in a transmite si copiilor pasiunea pentru cultivarea mintii. Din postura profesorului de literatura si a scriitorului, Viorel Mortu trece cu dezinvoltura din taramul realitatii in cel al fanteziei, de la nivelul dorintelor, la cel al certitudinilor, pe care le confunda. La ora de curs, ar fi o placere sa-l urmaresti navigand cand prin „meandrele concretului”, cand prin cele ale abstractului; numai ca atunci cand face asta in calitatea sa administrativa, zborul acesta stiintifico-fantastic ii aduce clare deservicii.

Viorel Mortu este un om citit, cultivat si poate, un profesor cu har (nu stiu, nu am asistat la niciun curs la care preda), dar dincolo de preocuparile sale din sfere inalte, inca n-a inteles ca in calitate de sef al administratiei judetene, trebuie sa coboare cu picioarele pe pamant – la propriu si la figurat. Exprimarea sa pretentioasa poate fi un deliciu pentru auditoriul de la o intalnire literara, dar realitatea este ca la sedintele de administratie, la care mai vin si persoane care in ultimii ani nu si-au citit decat buletinul, fiindca isi uita codul numeric personal, rafinamentele sale beletristice ii lasa in ceata pe unii dintre cei in cauza, care nu inteleg foarte clar daca ce zice e de bine, sau ii injura de mama.

Avand ambitia sa straluceasca, atunci cand vorbeste in public, seful CJ e mai atent la modul in care se exprima, decat la ceea ce exprima, iar uneori, acest lucru il conduce la a face gafe administrative. Pentru Viorel Mortu, obligatiile legale si cele morale se intrepatrund, iar cand le da instructiuni primarilor, nici el si nici ei nu mai stiu daca “obligatia categorica” tine de legal, sau de moral. Cum ar fi, de exemplu, avertismentul privind “obligatia categorica a primarilor de a stimula dorinta de lectura a tinerilor, copiilor, oamenilor maturi”, formulat in contextul in care a mentionat ca “in conformitate cu legile europene, accesul la informatie, la carte, este obligatoriu”.

Profesorul Mortu continua sa insiste in intentia sa de a ne culturaliza pe noi, brailenii, de a ne pune cu burta pe carte – ceea ce n-ar fi rau, daca ar face-o din postura de simplu profesor, sau chiar de inspector scolar general. Dar cand se afla in fotoliul de sef al Consiliului Judetean, brailenii au alte asteptari de la el. De exemplu, sa se uite intai la drumuri, sa se uite la lipsa apei potabile, sa se uite la saracia lucie in care traiesc unii dintre sateni si abia apoi, sa se uite dupa biblioteca lor personala.

Si nu e de mirare ca primarii braileni se uita unii la altii si zambesc pe sub mustata, cand il aud pe Viorel Mortu spunandu-le ca au „obligatia categorica” sa-i stimuleze pe satenii tineri si maturi sa citeasca, atunci cand edilii stiu ca multi dintre concetatenii lor traiesc intr-o asemenea stare de saracie fizica si intelectuala, incat daca pun mana pe o carte, o duc la buda din fundul curtii, ca sa aiba cu ce se sterge, iar acum, in sezonul rece, daca scapa de o astfel de utilizare, cartea este numai buna de pus pe foc, in soba. Cat despre satenii care sunt mai interesati de ora de deschidere a carciumii, decat de cea de deschidere a bibliotecii comunale, este greu de crezut ca pe acestia ii poate face cineva sa citeasca altceva decat etichetele de pe sticle….

Pana sa pui un copil cu burta pe carte, poate ca n-ar fi rau ca mai intai sa-l inveti sa se spele pe corp si pe dinti periodic, sa ii pui pe masa suficienta mancare, cat sa se poata ridica satul, sa ii pui in picioare ghetute in care sa nu-i inghete picioarele, atunci cand iese in strada, ca sa mearga la scoala.

Sa incerci sa rezolvi saracia intelectuala, inaintea saraciei fizice, este un demers sortit din start esecului. Se mai intampla si exceptii, e adevarat, insa acestea sunt cazuri izolate. Asa ca daca Viorel Mortu vrea sa-i scoata pe braileni din saracia intelectuala care-l doare atat de tare, poate ca n-ar fi rau ca mai intai sa faca ce poate pentru a-i scoate din saracia fizica si mizeria fizica in care traiesc. Fiindca in calitate de sef al judetului, are puterea sa faca asta. Are puterea sa  sustina, de exemplu, proiecte de alimentare cu apa, de alimentare cu gaze, de asfaltare de drumuri. Si are „obligatia categorica” sa faca asta – legal si moral. Asa ca inainte sa se uite la obligatiile categorice ale altora, Viorel Mortu ar trebui sa si le inventarieze pe ale sale.