Proiect al deputatului Varga, avizat favorabil in Comisia Juridica

 

images

*proiectul deputatului brailean Vasile Varga se refera la restabilirea pensiilor de serviciu ale personalul aeronautic  civil navigant profesionist din aviatia civila

 

Comisia Juridica de Disciplina si Imunitati a Camerei Deputatilor a dezbatut si avizat favorabil proiectul de lege vizand modificarea si completarea Legii nr. 223 din 2007, privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania. Proiectul, care a fost initiat de deputatul PNL de Braila Vasile Varga, se refera la nivelul pensiilor de serviciu ale personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila, despre care parlamentarul sustine ca au fost “confiscate abuziv” in anul 2010, in numele asa-numitei “recalculari a pensiilor”.
“Este o initiativa legislativa care imi apartine si la care mi s-au alaturat si alti colegi parlamentari, carora doresc sa le multumesc pentru sprijin.
Reamintesc ca in urma pretinsei recalcularii a pensiilor de serviciu ale personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania, incepand cu data de 01 septembrie 2010, in fapt, acestea nu au fost recalculate, ci au fost CONFISCATE ABUZIV si in locul lor au fost acordate alte pensii, stabilite dupa un alt algoritm de calcul, avand un cuantum redus substantial, cu procente inacceptabile (intre 40 si 97% fata de pensiile initiale, legal dobandite si aflate deja in plata).
Conform initiativei legislative, pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania, stabilite prin decizii ale caselor teritoriale de pensii inainte de data de 31 august 2010, se platesc incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi in cuantumul cuvenit si platit pentru luna august 2010.
Trebuie precizat ca, dupa emiterea deciziilor de recalculare a pensiilor de serviciu din anul 2010, multi pensionari s-au adresat instantelor judecatoresti contestand aceste decizii, avand loc astfel mii de procese in instantele din toata tara. In urma aplicarii hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile, in unele cazuri au fost repuse integral in plata pensiile de serviciu, in alte situatii acestea au fost repuse in plata in procent de 50-75%, iar in alte situatii s-au pastrat pensiile recalculate/amputate, neexistand egalitate de tratament intre beneficiari prin crearea unor discriminari inacceptabile intre persoane avand conditii identice.
Aceste discriminari, inacceptabile intr-un stat de drept, nu puteau fi eliminate decat prin emiterea unui act normativ care sa restabileasca egalitatea de tratament pentru persoane aflate in situatii identice”, a scris deputatul  Vasile Varga pe contul sau de Facebook.