Proiecții de film la Biblioteca Județeană „Panait Istrati“ Brăila, în cadrul Festivalului Filmului Francez în România

Brăila este unul dintre cele 13 orașe din țară care vor fi gazde ale celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului Filmului Francez în România. Mai exact, festivalul se va desfășura în perioada 15-26 martie la București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.

În ceea ce privește orașul Brăila, proiecțiile vor avea loc în perioada 17-19 martie, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati“.

Prin alegerea temei acestei ediții, „Cinéma, mon amour“ (Cinema-ul, dragostea mea), festivalul își afirmă o dată în plus sprijinul pentru cinematografele din România, care se află de mulți ani într-o situație dificilă.

Sărutul de pe afiș este o trimitere la Jean Eustache, unul dintre cei mai mari cineaști francezi. Festivalul va prezenta două dintre filmele sale în copii restaurate: „Mes petites amoureuses” și „La maman et la putain”. „La maman et la putain” opera de artă a cinema-ului francez, un adevărat diamant negru al celei de-a șaptea arte, a primit Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Cannes în 1973.

Pentru a marca cei 30 de ani de când România este membru al OIF, organizația care promovează limba franceză, multilingvismul și diversitatea culturală, festivalul include în premieră în programarea sa secțiunea „Pépites francophones”, o selecție de filme prezentate la cele mai importante festivaluri internaționale. În această selecție au fost incluse filme precum „La ligne” de Ursula Meier, o producție franco-elvețiană selectată la Berlinale 2022, care spune povestea unei familii disfuncționale.

Pe lângă noutațile acestei ediții, festivalul își păstrează și secțiunile tradiționale: Panorama filmelor anului, Competiția tinerelor talente – lungmetraj și Competiția tinerelor talente – scurtmetraj.

Pentru al doilea an consecutiv, Festivalul își extinde componența profesională prin organizarea unei dezbateri pe tema „Care este viitorul sălilor noastre de cinema?“. Cineaști, producători și distribuitori vor discuta despre starea actuală a cinematografelor și vor încerca să găsească soluții posibile pentru creșterea numărului de cinematografe din România.

Festivalul Filmului Francez este organizat de Institutul Francez din România la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara și co-organizat de: Centrul Municipal de Cultură Arad, Alianța Franceză Brașov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanța, Inspire Cinema Craiova, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Național Radu Stanca Sibiu, Alianța Franceză Suceava și Asociația K’Arte Târgu Mureș

Parteneri instituționali: Ambasada Confederației Elvețiene în România, Ambasada Canadei în România, Ambasada Republicii Armenia în România, Forumul Cultural Austriac București, Ars Electronica.

Programul evenimentului de la Brăila cuprinde următoarele filme care pot fi vizionate la secția Mediatecă, din cadrul bibliotecii:

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns