Proiectul ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Brăila” pe ultima sută de metri. Autoritățile spun că la 1 ianuarie 2023 acesta va intra în funcțiune

Proiectul ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Brăila” (SMID), realizat de Consiliul Județean și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Eco Dunărea”, este pe final, după ani de zile de licitații contestate, amânate, lucrări întârziate, etc. Inițial era preconizat ca SMID să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016, dar a mai fost nevoie de câțiva ani pentru ca acest proiect să fie încheiat.

Ultimele promisiuni pe această temă sunt că SMID va deveni functional începând cu 1 ianuarie 2023, iar ieri CJ Brăila a organizat o vizită în teren, la două dintre obiectivele care fac parte din acest sistem: Stația de tratare mecano-biologică/ Stația de sortare de la Vădeni și Stația de transfer de la Însurăței.

SMID a fost finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013 și co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, si apoi fazat și finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare și co-finanțat prin Fondul de Coeziune.  Proiectul are o valoare totală eligibilă de 15.538.000 euro inclusiv TVA, din care valoarea contribuția Uniunii Europene este de 85%, a bugetului de stat de 13%, diferența reprezentând contribuția beneficiarului.

În cadrul SMID unitățile administrativ teritoriale din județul Brăila au fost împărțite în 3 zone de colectare a deșeurilor, astfel:

*Zona 1 – Muchea, care cuprinde municipiul Brăila și comunele Cazasu, Chiscani, Frecăței, Gemenele, Mărașu, Măxineni, Romanu, Salcia Tudor, Scorțaru Nou, Siliștea, Tichilești, Tudor Vladimirescu și Vădeni;

*Zona 2 – Ianca, care cuprinde orașele Ianca și Făurei și comunele Bordei Verde, Cireșu, Galbenu, Grădiștea, Gropeni, Jirlău, Mircea Vodă, Movila Miresii, Racoviță, Rîmnicelu, Surdila Gaiseanca, Surdila Greci, Șuțești, Traian, Ulmu, Unirea, Vișani;

*Zona 3 – Însurăței, care cuprinde orașul Însurăței și comunele Bărăganul, Berteștii de Jos, Ciocile, Dudești, Roșiori, Stăncuța, Tufești, Victoria, Viziru, Zăvoaia.

Prima oprire în deplasarea de ieri a fost la Stația de tratare mecano- biologica/ Stația de sortare Vădeni, unde vor ajunge deșeurile reziduale colectate din zona 1.

Capacitatea statiei de tratare mecano- biologica este de 26.000 t/an. Procesul de tratare este de tip aerob și  se realizează în cele 7 celule (5 celule pentru tratarea deșeurilor reziduale și 2 celule pentru tratarea deșeurilor verzi, colectate din piețe, parcuri, grădini). Procesul de tratare durează circa 28 zile; în urma acestuia din deșeurile verzi se obține un compost care poate fi valorificat, iar deșeul rezidual  tratat și stabilizat se elimină la depozitul ecologic Muchea. În urma tratării, cantitatea de deșeuri se elimina la depozitul ecologic Tracon sau se poate preda la coincinerare.

Stația de sortare este compusă din două linii de sortare, iar deșeurile reciclabile rezultate sunt predate în vederea reciclării sau valorificării către agenți economici autorizați.

Activitatea de operare a obiectivului amintit a fost delegată S.C. BRAI-CATA SRL.

Carmen  Buia, reprezentant al CJ Brăila, ne-a dat câteva detalii despre acest obiectiv:

A doua oprire a fost la Stația de transfer de la Însurăței. Aceasta este o stație automată cu o capacitate de  procesare de 5.000 tone deșeuri/ an și deservește zona 3, adica un numar de circa 46000 locuitori.

Deseurile reziduale colectate selectiv sunt compactate și transportate la Depozitul de deseuri ecologic Ianca (realizat în cadrul SMID), iar deșeurile reciclabile colectate selectiv sunt colectate în containere de 24 mc, fără a fi compactate, urmând a fi  transportate la Stația de sortare Ianca.

Activitatea de operare a obiectivelor de investiții de la Ianca și Însurăței a fost delegată companiei S.C. FCC ENVIRONMENT ROMANIA SRL Arad.

Gheorghe Popa, manager de proiect, ne-a vorbit despre acest obiectiv: