Protejarea copiilor în mediul online – un subiect important pentru Organizația Femeilor Liberale Brăila

O inițiativă legislativă susținută de Organizația Femeilor Liberale Brăila, ce are ca scop protejarea copiilor în mediul online – este tema prezentată într-o recentă conferință de presă de două dintre membrele acestei organizații, Camelia Ifrim și Cici Bolovan. Ele au explicat că o astfel de inițiativă este mai mult decât necesară, în condițiile în care lucrurile sunt scăpate de sub control și copiii pot accesa pe internet informații și site-uri care le afectează sănătatea fizică, emoțională și psihică, iar mulți dintre părinți nu știu ce să facă pentru a bloca sau măcar a limita accesul minorilor la astfel de informații/site-uri.

Camelia Ifrim, director al Oficiului Județean Poșta Română, a precizat că membră a PNL Brăila din 2008, dar a decis să se implice mai mult în activitatea politică după venirea lui Alexandru Popa la conducerea organizației liberale locale.

Ifrim a afirmat că a purtat discuții cu mai mulți părinți și bunici și a constatat că aceștia sunt îngrijorați de amploarea pe care a luat-o internetul de faptul că mulți copii intră la vârste fragede pe rețelele de socializare, ceea ce, într-un fel, le răpește copilăria: „Aceștia recunosc faptul că o parte din vină o poartă și ei, pentru că le-au cumpărat fel de fel de telefoane și tablete și au făcut posibil accesul în mediul online. Recunosc că sunt depășiți de situație, deoarece copiii lor au uitat să se joace, să vorbească între ei și cu părinții și bunicii, sunt captivi ai sistemului și au devenit mai interiorizați, irascibili și necomunicativi. În acest sens, noi, femeile liberale, susținem un proiect de lege care poate rezolva această problemă majoră a societății de astăzi”.

La rândul său, Cici Bolovan, inspector școlar general adjunct, președinte al Organizației Femeilor Liberale Brăila, a vorbit despre proiectul de Lege pentru protecția minorilor în domeniul serviciilor societății informaționale, inițiat de senatoarea Nicoleta Pauliuc (PNL): „Adresăm concetățenilor noștri un apel la responsabilitate, o responsabilitate pe care noi, adulții, trebuie să ne-o asumăm. Într-o eră în care avem cu toții o viață duală, atât online, cât și offline, copiii noștri sunt extrem de expuși; mai cu seamă sunt expuși pericolelor care se află la un clic distanță.

Există în acest moment aplicații care monitorizează timpul pe care-l petrec copiii pe internet, dar nu există aplicații care să ne arate ce conținut primesc copiii noștri în mediul online.

PNL propune această lege care are o triplă abordare:

*implicarea părinților prin acord parental explicit – ceea ce înseamnă că până la vârsta de 16 ani, minorii pot crea și utiliza conturi online doar cu acordul parental;

*responsabilizarea furnizorilor de servicii online, prin instituirea un set de obligații: filtre automate privind materialele care pot avea un conținut dăunător pentru dezvoltarea sănătoasă a minorului, adecvarea conținutului pentru siguranța minorului și eliminarea oricărui conținut cu caracter publicitar destinat copiilor;

*supravegherea de către autoritățile statului – aceasta se va realiza de către Autoritatea Națională pentru pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Ne dorim un amplu proces de consultare și dezbatere cu societatea, în care să fie implicați toți cei interesați de rezolvarea acestei probleme acute pentru viitoarele generații”.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns