Protest spontan declanșat în această după-amiază de sindicaliștii din ANAF Brăila

Sindicaliștii din ANAF Brăila au declanșat în această după-amiază un protest spontan, asemeni altor colegi de-ai lor din unități fiscale din țară, precum Craiova, Vâlcea, Gorj, Buzău, Mehedinți. Mai mult, Federația Sindicatelor din Administrația Fiscală “Solidaritatea”, afiliată la Blocul Național Sindical, anunță o grevă de avertisment a angajaților din Administrația Fiscală în data de 22 august.

Motivul declanșării protestelor la nivel național ține de faptul că astăzi a avut loc la Ministerul Finanțelor  ședința Consiliului Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe, convocat de urgență în urma apariției proiectului Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare.

Această ordonanță conține prevederi care, printre altele, se referă la:
– Plafonarea sporului de condiții vătămătoare la 1000 de lei
– Indemnizația de hrană nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei
– Voucherele de vacanță nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei
– Anularea posturilor vacante
– Desființarea biroului și functiei de șef birou
– Normative personal: 10 funcții de execuție pentru un serviciu, 20 funcții de execuție pentru o direcție, 40 funcții de execuție pentru o direcție generală
Ultima formă prevede posibilitatea conducătorului instituției să decidă dacă oferă o funcție de execuție șefului de birou/serviciu a cărui funcție se desființează. Dacă ofera o funcție și nu există una vacantă, toți cei care ocupă o funcție de execuție în structură vor intra la concurs, structura urmând să se diminueze cu minimum un post.

În aceste condiții, liderii sindicatelor județene membre, prezenți la ședința Consiliului Național, au hotărât să respingă acest proiect, care dacă ar fi aprobat în forma actuală, „ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) și la pierderea locurilor de muncă”.

În plus, sindicaliștii au și alte revendicări specifice, respectiv:
*Egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcție, grad profesional și gradație în cadul sistemului fiscal
*Introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaționale ”finanțe” și a unei grile de salarizare corespunzătoare complexității activității desfășurate

Federația Sindicatelor din Administrația Fiscală “Solidaritatea” a anunțat că pentru susținerea acestor revendicări, pe 22 august, între orele 8.30-10.30, va avea loc un protest cu încetarea lucrului în fața tuturor sediilor instituțiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcții/birouri vamale, direcții antifraudă. În aceeași zi, între orele 8.30-10.30 va fi organizat un protest în fața sediului Ministerului Finanțelor.