PROTESTATARUL MARGARIT: PRIMARUL TIMISOAREI A REFUZAT MAJORAREA TAXEI DE SALUBRITATE SI CONSILIERII AU DECIS SA SE FACA DEZBATERE PUBLICA PE ACEASTA TEMA!

Protestatarul Costel Margarit ii cere primarului Brailei, Marian Dragomir, sa ia exemplu de la edilul sef al Timisoarei, Nicolae Robu, care a refuza sa majoreze taxa de salubritate si sa-i puna la plata pe simplii cetateni, numai pentru a scapa operatorul local, RETIM, de plata amenzii pe care o presupune  poluarea mediului, prin faptul ca nu s-a facut colectarea selectiva a deseurilor.

Margarit posteaza pe o retea de socializare si un articol din presa  timisoareana, in care se relateaza ca primarul Nicolae Robu a fost indignat de pretentia firmei de salubritate de a se mari taxa pentru colectarea deseurilor cu 1,31 de lei/persoana, iar in Consiliul Local Municipal a iesit scandal, cand s-a cerut aprobarea unui asemenea proiect de hotarare. Mai mult, consilierii locali timisoreni au decis sa organizeze o dezbatere publica pe aceasta tema, unde operatorul de salubritate sa prezinte in fata cetatenilor argumentele cu care vine, in argumentarea solicitarii sale.

In ceea ce-l priveste pe primarul Robu, acesta a declarat: „Eu imi pastrez punctul de vedere, legislatia prevede obligativitatea platii acestei taxe de catre operator. Nu scrie niciunde ca operatorul merge mai departe si isi recupereaza ce plateste in plus de la abonati. O anumita logica in argumentatia in acest sens exista, recunoastem, dar din moment ce in contract nu s-a stipulat niciunde ca daca vor aparea astfel de majorari dictate de schimbari de legislatie, este obligatoriu sa se perceapa diferenta de cost de la abonati, eu consider ca nu trebuie perceputa de la abonati. Se va face o dezbatere publica si in final se va proceda asa cum considera consilierii locali”.

Margarit considera ca asa trebuie sa se poarte un primar adevarat, care tine cu cetatenii, nu ca Marian Dragomir, care a sustinut el insusi necesitatea majorarii taxei respective in Consiliul Local Municipal Braila si care abia dupa numeroase intrebari din partea presei a admis ca de fapt, potrivit actualei legislatii, taxa trebuia sa o plateasca firma care are depozitul de gunoi, nu cetateanul. Dragomir a explicat insa ca este necesar sa suporte cetateanul de rand aceasta taxa, nu firma privata “Tracon”, care detine depozitul de gunoi, fiindca aceasta din urma nu si-ar permite sa plateasca o asemenea suma si s-ar inchide depozitul de gunoi.

Precizam ca daca la Timisoara a iesit un asemenea scandal pentru 1,31 lei/persoana lunar, la Braila, taxei de salubritate a crescut de la 7,15lei/persoana, la 11 lei/persoana, lunar.