RASNOVEANU: CA SA-SI RECUPEREZE BANII CHELTUITI PE MEDICAMENTE, PACIENTII TREBUIE SA LE SPUNA MEDICILOR SA-SI COMPLETEZE FORMULARELE

Nu e vina conducerii Spitalului Judetean Braila ca nu le putem deconta pacientilor sumele pe care le cheltuiesc din buzunar, pentru a-si cumpara medicamente sau materiale sanitare, este vina medicilor care ii trateaza – asta spune managerul spitalului, Delia Rasnoveanu. Mai concret, aceasta  afirma ca potrivit legislatiei in vigoare, atunci cand un medic ii cere unui bolnav sau rudelor acestuia sa cumpere medicamentele de la o farmacie, doctorul respectiv ar trebui sa completeze un formular prin care sa anunte conducerea unitatii ca nu mai exista in stoc acele medicamente, precum si faptul ca a cerut pacientului in cauza sa si le cumpere singur.  In baza acestui formular inregistrat oficial si bonului sau facturii prezentate de pacient, spitalul poate deconta ulterior sumele respective.

Rasnoveanu afirma ca “din pacate, ce primim in ultima vreme si n-am putut sa decontam sunt niste biletele”, precizand ca foarte putini medici completeaza formularele necesare pentru ca pacientilor lor sa li se poata deconta banii cheltuiti pe medicamente: “Este o procedura de rambursare a cheltuielilor cu medicamentele care nu se gasesc in farmacia spitalului, numai ca de cele mai multe ori, aceasta procedura nu se respecta si atunci vine omul numai cu o reteta si cu bonul de la farmacie, fara restul documentelor completate. Trebuie ca in momentul in care medicul constata ca nu este in farmacie un medicament, sa completeze un formular, ca sa ne anunte ca acel medicament va fi cumparat de pacient, se aduce formularul, i se da pacientului reteta cu parafa, exact ca orice reteta, pacientul vine dupa aceea cu bonul sau factura sau ce are si in baza documentelor se face decontarea”.

Potivit managerului Rasnoveanu, de cele mai multe ori, medicii nu completeaza formularul respectiv si de aceea pacientii nu-si pot primi banii.

In acest sens, presedintele CJ, Iulian Chirac, a comentat: “Atunci intrebati medicul, ca poate are vreo treaba cu farmacia din colt”.

Intrebata ce face conducerea spitalului pentru a proteja interesele pacientilor si a-i determina pe medici sa completeze formularele amintite, managerul a raspuns: “Ne-am izbit de situatia asta si acum suntem in faza de reinstruire a personalului cu privire la ce documente trebuie completate, pentru ca pacientul sa beneficieze de rambursare”.

Am intrebat-o pe dr. Rasnoveanu ce are de facut la modul concret un pacient sau o ruda pacientului, atunci cand medicul ii spune ca in spital nu exista un anumit medicament si ii sugereaza sa si-l cumpere de la o farmacie din oras, iar aceasta ne-a explicat: “Eu (pacientul sau ruda acestuia – n.r.) trebuie sa cer de la medic o reteta parafata cu medicamentul respectiv si sa-i spun medicului sa-si completeze formularul, ca sa pot eu dupa aceea sa-mi iau banii inapoi”.

La comentariile ziaristilor privind faptul ca este aberant sa se creada ca un pacient sau o ruda a acestuia poate sa-i dea indicatii medicului si sa-i impuna acestuia sa completeze niste formulare, presedintele CJ a comentat ca nu este nici treaba si nici vina managerului sa ii urmareasca pe medici si sa se asigure ca acestia isi completeaza formularele: “S-au intamplat si cazuri cand exista medicamentul in farmacia spitalului si medicul a trimis la farmacia din colt sa-si ia, cu biletel”.

Chiriac considera ca inca mai este de lucrat la a schimba mentalitatea unor medici: “Inainte, in vremuri, acest sistem de management piramidal nu era respectat, erau doua persoane, presedintele suprem (fostul presedinte CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, PSD – n.r.), managerul de spital, directorul de ingrijiri si directorul medical, care taiau si spanzurau in spital. Noi incercam sa responsabilizam pe toata lumea, inclusiv sefii de sectie, inclusiv asistentele sefe. Este un mod de management privat care trebuie aplicat si in spitalul public si atunci managerul spitalului nu va mai fi veriga slaba, ci el va functiona chiar si fara manager, pentru ca toata lumea va sti ce are de facut, pe competenta, pe fisa postului si nu va mai fi acel scurt circuit in care sa spunem ca managerul este un nebun, ca nu stie, ca nu este competent. Poate fi managerul spitalului atunci chiar si domnul consilier Catalin Iordache”.