RASNOVEANU: NOI N-AM VAZUT CA IN SPITALUL JUDETEAN SA DOARMA 2 PACIENTI IN PAT. SA NI SE SPUNA CONCRET UNDE, CA ASA, VORBE…

In ciuda faptului ca pe retelele de socializare apar periodic semnale privind faptul ca la Spitalul Judetean Braila sunt zile in care sunt pusi cate doi pacienti in pat, din lipsa de locuri, managerul Delia Rasnoveanu continua sa spuna ca nu are cunostinta de asemenea cazuri pe alte sectii decat cea de Oncologie. Ea a declarat in mai multe randuri ca la sectia amintita, pe spitalizarea de zi, se intampla ca in uneori sa vina mai multi bolnavi pentru tratamente si atunci sunt pusi cate doi in pat, insa nu se pune problema ca in vreun salon sa doarma peste noapte cate doi pacienti in pat.

In rest, spune managerul Rasnoveanu, pe alte sectii nu se intampla asa ceva: “Noi n-am vazut, pe unde am fost, n-am vazut. Daca ni se spune concret ca exista undeva, chiar am vrea sa stim. Pentru ca asa, vorbe, ca exista doi in pat… In afara de Oncologie, la care am spus de la inceput ca exista acel risc pe spitalizarea de zi si care se va rezolva in momentul in care se va reloca sectia si va avea mai mult spatiu…”.

I-am atras atentia managerului Rasnoveanu ca simplul fapt ca ea nu a vazut doi pacienti in pat nu este o dovada ca nu se intampla asa ceva, avand in vedere ca cel mai probabil, nu intra in fiecare salon al Spitalului Judetean, in fiecare zi. In acest context, am intrebat-o daca nu exista stabilita o regula care sa impuna ca atunci cand intr-o sectie nu mai sunt locuri si se cazeaza cate doi pacienti in pat, medicul de pe sectie sa anunte conducerea spitalului.

Dr. Rasnoveanu ne-a spus: “Da, normal ar trebui sa ne anunte daca o sectie este supraaglomerata, pentru ca intotdeauna daca o sectie este supraaglomerata, exista sigur o sectie care are mai putini pacienti si se pot reloca pacientii in zonele in care este disponibil. Dar, sincer, nu au venit sa ne anunte ca au suprasolicitari”.

In ceea ce-l priveste, presedintele CJ considera ca nu medicii sunt vinovati ca nu se anunta suprasolicitarea unor sectii, ci asistentele: “Eu nu as scoate vinovati nici medicii; medicii au datoria sa consulte, sa dea tratament, sa aiba grija de bolnavi. Asistentele sunt cele care ar trebui sa urmareasca acest lucru, sa ia legatura cu asistenta sefa, sa comunice catre asistenta sefa a spitalului si astfel sa se gaseaasca solutii. Sa lasam medicii sa-si faca actul medical, sa-i lasam timpul necesar pentru a trata pacienti. Eu spun ca ar trebui o mai mare responsabilitate si a personalului mediu si o mai mare comnicare si o mai mare obrazare fata de pacienti, pentru ca acest segment de comunicare, de obrazare, este un segment care treneaza de foarte mult timp. Eu am declarat de fiecare data ca pacientii in spital nu vin de dragul de a veni, ci vin cu o afectiune si aici trebuie sa gaseasca intelegere, responsabilitate, respect fata de el, indiferent de clasa sociala din care provine, pentru ca el sa se simta cat mai bine si sa fi tratat de medic corespunzator”.