Reabilitarea Castelului de Apă din Grădina Mare ar trebui să fie gata în luna august. Directorul ADR Sud-Est, Luminița Mihailov: „Cred că au șanse foarte mari să termine până în decembrie 2023”

Reabilitarea Castelului de Apă din Grădina Mare, un proiect ambițios, care va face ca acest obiectiv să devină una dintre atracțiile turistice ale orașului, nu se va finaliza la data anunțată inițial și nu este sigur că se va respecta și termenul care include prelungirea cu două luni acordată constructorului. Lucrările au început în octombrie 2021, iar data finalizării (lucrări + dotări complete) era inițial 22.06.2023. Mai nou, pe panoul de la intrarea în șantier a fost schimbată data finalizării lucrărilor: 31.08.2023.

Castelul de Apă a fost ridicat în urmă cu peste 100 de ani și la acel moment era considerat cea mai înaltă clădire din România. Proiectul la care facem referire prevede transformarea acestuia într-un observator astronomic, însă construcția va găzdui mai multe atracții: Cinema 7D, cupolă rotativă, observator astronomic, telescoape mobile, camera oglinzilor, expoziții cu teme astronomice, planete sistem solar 3D, sală proiecții, o platformă rotativă destinată observării panoramice a orașului, spațiul urmând să fie dotat cu ecrane cu LED-uri pentru observarea unor imagini captate în timp prin observatorul astronomic al Castelului. Finanțarea este din fonduri europene, valoarea proiectului fiind de 4,3 milioane de euro, iar constructorul este firma Concivia SA.

Astăzi pe șantier, în afara clădirii, erau vreo cinci muncitori, iar mișcarea era una slabă. Nu știm câți muncitori erau în interior (dacă erau) și nu știm nici care este stadiul lucrărilor în interior, însă pare greu de crezut că lucrările (inclusiv dotările amintite) vor fi gata până la finele lunii august.

Dat fiind că în ultima vreme primarul municipiului, Marian Dragomir, refuză să mai răspundă întrebărilor care nu-i ridică mingea la fileu, am încercat să aflăm câteva informații despre stadiul lucrărilor la acest proiect de la directorul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est, Luminița Mihailov. Aceasta ne-a declarat că în opinia sa, există șanse ca până la finele lunii decembrie 2023 să fie finalizate lucrările – asta pentru că potrivit reglementărilor europene, proiectele realizate cu finanțare europeană prin POR 2014-2020 trebuie să se încheie cel târziu pe 31 decembrie 2023, în caz contrar pierzându-se finanțarea. Mihailov ne-a mai spus că sunt multe proiecte care nu se vor încheia până la 31 decembrie 2023, din diverse motive, unul dintre acestea fiind creșterea semnificativă a prețurilor la materialele de construcții din ultimii ani.

Directorul ADR Sud-Est a explicat că în cazul în care proiectele finanțate prin POR 2014-2020 nu se încheie cel târziu pe 31 decembrie 2023, există totuși două posibilități de a obține o altă finanțare pentru continuarea lucrărilor deja începute, pe un nou program: o posibilitate ar fi ca proiectele respective să intre pe lista celor pe care le va finanța statul român, iar cealaltă ar fi să intre pe lista celor care ar putea primi o nouă finanțare europeană, ce ar acoperi restul de lucrări, pentru care s-a pierdut finanțarea inițială.

În ceea ce privește proiectul reabilitării Castelului de Apă, Luminița Mihailov a afirmat: „În cazul în care nu vor termina în august, mai avem un termen, decembrie 2023 și le putem duce și în anul viitor, după ce terminăm procedurile de fazare. Dar aceste proiecte care se etapizează trebuie aprobate și de Comisia Europeană, pentru că ele vor afecta indicatorii din programele 2021-2027”.

La observația ziariștilor că există, totuși, și posibilitatea ca CE să nu aprobe o nouă finanțare pentru unele dintre aceste proiecte rămase neterminate, Mihailov a răspuns: „Noi mergem pe varianta oprimistă, și anume că acolo unde lucrările au fost executate mai mult de 30%, de 40%, să existe această variantă, pentru că alternativa ar fi să rămână în obligativitatea beneficiarului – în cazul de față, al Primăriei  municipiului Brăila, ceea ce înseamnă o povară bugetară destul de ridicată. Și în acest caz va trebui să le finalizăm din bugetele locale până în 2026”.

Întrebată care este stadiul lucrărilor la Castelul de Apă, Mihailov a spus: „Eu cred că au terminat partea de consolidare, partea de fundație – asta e foarte importantă – și acum lucrează pe partea de amenajări interioare. Cred că partea cea mai dificilă s-a finalizat și cred că au șanse foarte mari să termine până în decembrie 2023”.

Întrebată, de asemenea, dacă în cazul în care constructorul nu respectă termenul de 22.08.2023 o să fie penalizat pentru întârzieri, directorul ADR Sud-Est a spus: „Nu, nu cred, pentru că în general noi încercăm să asigurăm front de lucru fără penalizări până în decembrie 2023”.

Dincolo de creșterea prețurilor la materialele de construcții, care a produs întârzieri în derularea lucrărilor în ultimii ani, o altă mare problemă este lipsa muncitorilor calificați în construcții. Iar când firmele de profil participă la licitații și semnează contracte care înseamnă mult mai multe lucrări decât pot să ducă, nu e de mirare că lucrările fie încep cu întârziere, fie se desfășoară într-un ritm mult mai lent decât cel necesar pentru respectarea  termenelor.

În cazul firmei Concivia, aceasta lucrează în prezent la mai multe proiecte de amploare, unul dintre acestea fiind reabilitarea portului.

De asemenea, Concivia lucrează în prezent și la proiectul ”Reabilitare zone urbane degradate sector 1”,  care vizează realizarea unui parc pe terenul din spatele Muzeului Brăilei, a unui parc pe strada Mare (în port) și reabilitarea carosabilului și trotuarelor pe trei străzi din Centrul istoric. Deși era evident și pentru nespecialiști că acest ultim proiect era în întârziere, de-a lungul timpului, câte ori a fost întrebat de stadiul lucrărilor, primarul Dragomir a spus că „sunt în grafic”. Acum a fost depășit termenul de finalizare, deci nici măcar edilul șef nu mai poate susține că „sunt în grafic”.