Reabilitarea Palatului Administrativ din Brăila nu va putea fi încheiată în acest an. Președintele Chiriac dă asigurări că se va primi o nouă finanțare europeană, pentru continuarea lucrărilor

Lucrările de reabilitare și modernizare a Palatului Administrativ, începute în baza unei finanțări europene, nu vor fi încheiate până la finele acestui an, așa cum era prevăzut inițial – o spune președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac.

Potrivit condițiilor de finanțare, lucrările care nu sunt efectuate până la 31 decembrie 2023 nu mai pot fi decontate pe programul respectiv, însă Chiriac dă asigurări că nu există riscul de a se plăti din bugetul local toate lucrările executate după 31 decembrie 2023 și nici acela de a ajunge să se returneze banii europeni deja consumați. Mai exact, afirmă șeful județului, exista varianta fazării proiectului – așa cum se va întâmpla și în alte județe din țară -, care presupune care proiectele care nu s-au finalizate pe exercițiul bugetar anterior să primească finanțare pe exercițiul financiar următor: “La Palatul Administrativ se lucrează. E puțin complicat, pentru că trebuie să lucrăm și cu anumite birouri în funcțiune în momentul de față. Se schimbă partea de geamuri, se lucrează la interioare și o să lucrăm pe zone, astfel încât să reușim să implementăm cu succes și acest proiect. Și va fi implementat cu succes și acest proiect.

Nu are cum să se termine până la finalul anului, pentru că termenul de construcție este de 12 luni, deci nu are cum să se implementeze până la sfâșitul anului. Dar constructorul va lucra cât mai mult, vom deconta toate lucrările pe anul acesta și avem posibilitatea să îl fazăm și să continuăm lucrările pe exercițiul financiar următor”.

Amintim că proiectul de reabilitare a Palatului Administrativ este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, având o valoare de 3,8 milioane euro (80% din sumă fiind acoperită din fonduri europene, iar restul de 20% reprezentând contribuția de la bugetul de stat și de la bugetul Consiliului Județean Brăila).