REDESCOPERĂ ROMȂNIA, REDESCOPERĂ BRĂILA

Asociația Culturalǎ ,,INNOVARTE” (București), ca inițiator și dezvoltator de proiect și Directia Județeanǎ pentru Culturǎ (DJC) Brǎila au realizat în parteneriat proiectul dedicat promovǎrii valorilor culturale, istorice, științifice și turistice romȃnești intitulat ,,Redescoperǎ Romȃnia” – un material profesional digital, de tip producție documentarǎ audio – video (microfilm).

„În contextul actual, în care atȃt concertele publice, cȃt și posibilitatea de a cǎlǎtori în interes turistic și cultural sunt aproape inaccesibile, proiectul «REDESCOPERĂ ROMȂNIA» propune o alternativǎ extrem de accesibilǎ, interesantǎ și atrǎgǎtoare – dar și de cel mai înalt nivel tehnic și profesional pentru aceste activitǎți atât de necesare educației, informǎrii, conștientizǎrii și cointeresǎrii publicului în cunoașterea și protejarea valorilor culturale și istorice românești, punerea lor în valoare și promovarea la nivel național și internațional,  mai ales a celor care nu sunt foarte cunoscute sau prea intens mediatizate.

Municipiul și județul Brǎila, cu numeroasele și deosebit de interesantele sale obiective de patrimoniu cultural – de importanțǎ localǎ, dar și naționalǎ și universalǎ -, se numǎrǎ între pilonii principali pe care este construit conceptul acestui proiect, deoarece este pǎstrǎtoarea unui bogat patrimoniu cultural-spiritual și istoric de un înalt nivel, aflat într-un stadiu bun și foarte bun de conservare, care ar putea genera un interes deosebit pentru toate categoriile de public.

Realizarea proiectului dedicat Municipiului și Județului Brǎila oferǎ publicului din țarǎ și din afara granițelor ei rǎgazul, timpul și posibilitatea de a vizita virtual/online și accesa ulterior obiectivele prezentate, promovate/puse în valoare și popularizate prin intermediul produsului cultural final al proiectului în discuție.

Proiectul se adreseazǎ audienței de toate categoriile și este raportat în totalitate la relația cu mediul online, iar activitatea principalǎ constǎ în realizarea unei serii de 10 transmisiuni audio/video online, în regim LIVE – pe paginile și profilurile de facebook ale partenerilor proiectului, care însumeazǎ peste 100.000 de abonați, ulterior lansǎrii fiind popularizate și prin intermediul canalului Youtube și fiind astfel accesibile publicului pe termen nelimitat.

Distribuirea produselor video în regim LIVE se face pe urmǎtoarele platforme online:

https://www.facebook.com/wildcarpathiaofficial/

https://www.facebook.com/flavoursofromania.official/

https://www.facebook.com/DianaJipaViolinist/

https://www.facebook.com/StefanDonigaPianist/

https://www.facebook.com/Radio-Rom%C3%A2nia-Muzical-227784404990/

http://djcbr.cultura.ro/

Promovarea încrucișatǎ a produselor video se va face pe platformele online ale tuturor celorlalte orașe implicate în proiect: Cluj, Făgăraș, Covasna, Focșani, Sălaj, Sulina, Iași, Deva și respectiv, Brǎila.

Fiecare dintre aceste transmisiuni va prezenta o regiune geograficǎ sau istoricǎ, un județ, un oraș cu obiectivele culturale/de patrimoniu cultural, istorice, științifice și/ sau turistice de importanțǎ majorǎ din Romȃnia, într-o formulǎ atractivǎ și foarte accesibilǎ, care îmbinǎ sinergic prezentarea profesionistǎ a acestor obiective cu muzica clasicǎ și cinematografie documentarǎ de cel mai înalt nivel calitativ.

Proiectul este conceput cu sprijinul jurnalistului și producǎtorului de televiziune britanic Charlie Ottley. Prezența sa în echipa de implementare a proiectului oferǎ o garanție a unui înalt standard calitativ de producție și promovare, dar și un avantaj considerabil de imagine, credibilitate și vizibilitate internaționalǎ, un plus de experiențǎ  în comunicare a produselor și rezultatelor vizate, un sprijin important fiind reprezentat de punerea la dispoziție, fǎrǎ costuri, a producțiilor sale cinematografice documentare din seria „Wild Carpathia”, difuzate pȃnǎ în prezent în 110 țǎri, precum și a accesului la canalele de social-media care îi aparțin acestuia.

DJC Brǎila a avut însǎrcinǎri diverse în cadrul proiectului, de la stabilirea – de comun acord – a obiectivelor de patrimoniu cultural ce vor fi promovate, la sprijin logistic, științific, metodologic, profesional și material, la activitǎți de ordin administrativ, organizatoric și de intermediere a relațiilor de lucru între echipa de proiect și principalii noștri colaboratori (respectiv: Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei “Dunǎrea de Jos”, minunații preoți ai Bisericii “Sf. Arhanghel Mihail”, managerul Muzeului Brǎilei “Carol I”, prof. dr. Ionel Cȃndea, managerul Teatrului “Maria Filotti”, Lucian Sabados și gazda unei cunoscute și foarte reușite restaurǎri din Centrul Vechi al Brǎilei pe care o veți recunoaște în imagini), pȃnǎ la punerea la dispoziție a surselor și resurselor de documentare, realizarea unei pǎrți a turului ghidat, etc.

Echipa de proiect  este formatǎ exclusiv din profesioniști înalt calificați, fiecare pe domeniul sǎu de competențǎ, dintre care amintim pe:

– Charlie Ottley – jurnalist și producǎtor britanic de renume international care, îndrǎgostit de Romȃnia și valorile ei, a realizat seria «Flavours of Romania» în care prezintă unele dintre cele mai frumoase și mai puțin cunoscute locuri ale României, militȃnd pentru conservarea patrimoniului natural și cultural al țǎrii noastre. Tot el este și autorul celebrei și mult vizionate serii de documentare Wild Carpathia“, serie ce avea să facă înconjurul lumii. „Wild Carpathia“ a avut un mare impact peste hotare, audiența cumulată în cele 110 țări în care s-au difuzat documentarele ridicându-se la 100 de milioane de telespectatori.

–  Ștefan Doniga – pianist, unul dintre cei mai activi și mai apreciați muzicieni ai generației sale, susținând concerte și recitaluri pe cele mai importante scene muzicale din România și în peste 20 de țări din Europa și Asia, autorul mai multor scenarii de spectacole de teatru-dans, cu distincții obținute pentru muzică de teatru, realizator și prezentator al unor emisiuni de radio și televiziune, cu experiențǎ în domeniul regiei tehnice pentru spectacole de operă, etc.

– Diana Jipa – unul dintre cei mai versatili și dotați violoniști români, colegǎ și partenerǎ de scenǎ a pianistului Ștefan Doniga, în cele mai multe dintre proiectele naționale și internaționale realizate împreunǎ, care, la numai 10 ani debuta artistic cu Orchestra Filarmonică „Gh. Dima ” din Brașov, concertȃnd de atunci  ca solistǎ cu multe si mari orchestea filarmonice, prezențǎ nelipsitǎ de la festivaluri de mare anvergurǎ naționalǎ și internaționalǎ cu numeroase recitaluri în România, Grecia, Italia, Republica Cehă, Germania, Rusia, Belgia, Olanda, Coreea de Sud.

– Mihai Toma – muzician de orchestră, compozitor și producător romȃn, autor al proiectului național „Dacika”, autor al mai multor piese a căror muzică combină sunete electronice, ritmuri Chill-Out sau Up-Tempo, percuție etnică și teme populare inspirate din tradițiile românești, precum și din alte culturi din întreaga lume, primul și singurul compozitor romȃn de muzică electronică invitat să participe în cadrul Festivalului Internațional «George Enescu» (2015) cu un proiect original intitulat «Enesciada» în care a reinterpretat muzica marelui compozitor român” – este prezentarea ce ne-a fost transmisă de directorul DGC Brǎila, Ana Hărăpescu.

Filmul documentar de circa 60 min dedicat Brăilei va fi difuzat în mediul online miercuri, 30 septembrie, de la ora 20:00.