Reprezentanții operatorului unic de salubritate RER răspund acuzațiilor aduse de șefii administrației brăilene: „Problemele intervenite datează cu mult înainte de începerea campaniei electorale. RER nu a șantajat niciodată autoritatea contractantă și nici nu fuge din oraș”
„Asocierea RER nu are apartenență politică și nu dorește să fie implicată în lupta politicienilor din campania electorală. Problemele intervenite în situația contractuală dintre Asocierea RER și ADI ECO DUNĂREA BRĂILA datează cu mult înainte de începerea campaniei electorale și au fost aduse la cunoștință atât autorității contractante, cât și celorlalte UAT-uri din județul Brăila, prin adrese scrise.
Asocierea RER NU a șantajat niciodată autoritatea contractantă sau pe celelalte autorități publice locale din cadrul ADI ECO DUNĂREA BRĂILA, ci a făcut și a urmat toate demersurile și procedurile legale privind informarea acestora despre problemele contractuale.
RER NU fuge din oraș după 30 ani de activitate neîntreruptă în Brăila și după o investiție de 8,5 milioane de euro în achiziția a 71 utilaje” – este răspunsul reprezentanților RER, (încă) operator unic de salubritate la nivelul județului Brăila, la acuzațiile care i-au fost aduse recent de primarul municipiului, Marian Dragomir (PSD) și de președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD).
Mai concret, Dragomir a vorbit despre „șantaj”, „joc politic”, „cereri ilegale din partea unei societăți private care vrea creșterea salariilor dincolo de ceea ce prevede legea salariului minim pe economie” și a acuzat faptul că „acum, în campania electorală, dânșii ne-au transmis această notificare (în care anunță că nu se vor mai ocupa de serviciile de salubritate în județul Brăila – n.r.) și de aici rezultă foarte clar că este un joc politic”. De asemenea, în cel mai pur stil proletar, edilul șef acuza faptul că RER cere aceste majorări de tarif, obținute „din taxarea brăilenilor”, pentru a mări salariile celor din conducerea companiei.
Primarul mai vorbea despre faptul că „directorul societății din Buzău a fost ani de zile în topul oamenilor politici de dreapta, fiind în nenumărate rânduri consilier județean la un partid de dreapta, candidat la funcția de deputat”.
Din ce am aflat, persoana la care face referire Dragomir a fost membru PDL, iar din 2012 nu mai desfășoară nicio activitate politică.
Înainte de toate, precizăm că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ECO DUNĂREA Brăila a fost înființată în vederea implementării operaționale a proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Brăila. Din ADI ECO DUNĂREA fac parte 45 de unități administrativ teritoriale din județ, asociația avându-l ca președinte pe Iulian Chiriac și ca vicepreședinte pe Marian Dragomir.
În continuare luăm pe rând acuzațiile pe rând celor doi candidați PSD, Marian Dragomir și Iulian Chiriac, care încearcă să se victimizeze în campania electorală, pentru ca cetățenii că creadă că toate problemele care vor apărea pe zona de colectare a gunoiului după 10 iunie sunt doar din vina RER.
În primul rând, reprezentanții RER informează într-un comunicat de presă că au informat în scris de la mijlocul lunii martie 2024 că vor înceta activitatea de salubrizare în județul Brăila (deci nu în campania electorală, așa cum susține primarul): „Asocierea RER a transmis pe data de 12 martie 2024 către ADI ECO DUNĂREA BRĂILA Notificarea de reziliere a contractului de delegare a serviciului public de salubrizare (nr. 3504/12.03.2024), cu asigurarea continuității pentru o perioadă de maxim 90 zile.
Asocierea RER se află în imposibilitatea de a mai continua derularea contractului după data de 10 iunie 2024, ca urmare a refuzurilor repetate din partea ADI ECO DUNĂREA BRĂILA de a actualiza tarifele conform legislației în vigoare, astfel înregistrând în anul 2023 o pierdere de 30 milioane lei”.
Reprezentanții RER mai spun că au cerut în mai multe rânduri majorarea tarifelor, deci ultima solicitare nu a venit ca o surpriză pentru primarul Dragomir și președintele Iulian Chiriac: „Licitația pentru atribuirea serviciului public de colectare a deșeurilor pentru județul Brăila a fost organizată în luna decembrie a anului 2020, contractul a fost semnat abia în luna iunie a anului 2022, iar derularea efectivă a contractului a început la 1 martie 2023.
Oferta financiară depusă de Asocierea RER conținea tarife calculate în funcție de prețul elementelor componente existente la data depunerii ofertei, însă pe parcursul celor 2 ani scurși de la data licitației și până la începerea contractului, prețurile elementelor componente au crescut independent de voința operatorului, inclusiv salariul minim pe economie.
Asocierea RER a investit 8,5 milioane euro pentru achiziția a 71 de mașini pentru colectarea deșeurilor municipale, salubrizare stradală, precum și în recipiente necesare pentru prestarea serviciului public de salubrizare, în conformitate cu solicitările din Caietul de Sarcini. Investițiile făcute au fost dimensionate conform cantităților anuale de deșeuri impuse prin Caietul de Sarcini de către ADI ECO DUNĂREA BRĂILA. Valoarea unei autogunoiere la data depunerii ofertei (decembrie 2020) era de 79.000 euro +TVA, însă la achiziția efectivă realizată după data semnării contractului de delegare, mai precis în perioada de mobilizare (2022), prețul unei autogunoiere a crescut la 97.000 euro + TVA.
Pentru prestarea serviciului de salubrizare, Asocierea RER a angajat 366 persoane, din care 264 muncitori încadrați cu salariul minim pe economie și 77 șoferi profesioniști.
Pe perioada derulării contractului, Asocierea RER a semnalat autorității contractante, în repetate rânduri, discrepanțele mari dintre prevederile din documentația de atribuire a serviciului de salubrizare și realitatea din teren. În acest sens au existat numeroase întâlniri pe această temă și au fost formulate cereri de modificare a tarifelor ofertate, însă ADI ECO Dunărea a refuzat aprobarea acestora, iar tarifele pentru desfășurarea activității de salubrizare au rămas aceleași până la data de 1 ianuarie 2024, când au fost aprobate parțial.
Prin comparație, pentru aceeași perioadă de timp (2020 – 2023), prețul la apă în municipiul Brăila (un alt serviciu de utilitate publică asemenea serviciului de salubrizare) s-a DUBLAT.
Asocierea RER a solicitat modificarea tarifelor ca urmare a creșterii prețurilor elementelor de cost din tarif, dintre care cele mai importante sunt salariul minim brut pe economie și prețul motorinei.
Timp de 10 luni (martie – decembrie 2023) Asocierea RER a suportat din fonduri proprii, fără a avea tarifele actualizate:
-creșterea cu 47,98% a salariului minim brut pe economie (la data depunerii ofertei salariul minim brut pe economie a fost de 2230 lei, majorându-se ulterior la 01 ianuarie 2023 la 3000 lei brut, iar apoi la 01 octombrie 2023 la 3300 lei brut)
-creșterea cu 74% a prețului motorinei (la data depunerii ofertei prețul era de 3,45 lei/litru, ajungând la 01 ianuarie 2024 la 6 lei/litru)
O componentă importantă a costurilor o reprezintă și salariile șoferilor (77 șoferi profesioniști angajați, toți din județul Brăila). Salariul unui șofer profesionist conform ofertei depuse în anul 2020 a fost de 3500 lei brut (2100 lei net), iar solicitarea de actualizare a fost direct proporțională cu creșterea salariului minim brut pe economie. Nici acest element de cost nu a fost acceptat de către ADI ECO DUNĂREA BRĂILA.
Cererile au cuprins și solicitări pentru modificarea condițiilor tehnice pentru prestarea serviciului, justificate fiind de: diferențele majore dintre cantitățile menționate în Caietul de Sarcini și cantitățile colectate efectiv de la populație, frevențele de colectare, programul și condițiile impuse de operatorii instalațiilor”.
De asemenea, în comunicatul de presă se mai arată că Asocierea RER a făcut în mai multe rânduri informări către autoritatea contractantă pe tema unor probleme în ceea ce privește respectarea contractului de către ADI ECO Dunărea:
„-Pe data de 20.09.2023 Asocierea RER a înaintat către ADI ECO Dunărea Brăila, Consiliul Județean Brăila și Municipiul Brăila o Notificare de încălcare a obligațiilor contractuale ce îi revin ADI ECO Dunărea Brăila (nr. 11.605/20.09.2023) în temeiul Contractului de delegare și al legii;
-Pe data de 21.02.2024 Asocierea RER a adus din nou la cunoștință situația contractuală detaliată către ADI ECO DUNĂREA BRĂILA și către toate celelalte UAT-uri din județul Brăila, prin adresă scrisă. (nr. 2490/2491/2441 din 21.02.2024);
-Pe data de 12 martie 2024 Asocierea RER a transmis către ADI ECO Dunărea Brăila, Notificarea de reziliere a contractului de delegare a serviciului public de salubrizare (nr. 3504/12.03.2024).
Conform contractului, după înaintarea acestei notificări de reziliere, Asocierea RER asigură continuitatea prestării serviciului pe o perioadă de maxim 3 luni. Această perioadă se încheie în data de 10.06.2024”.
Reprezentanții RER vorbesc și despre inadvertențe între prevederile din Caietul de Sarcini și realitatea din teren:
„Pe perioada derulării efective a contractului (1 an și 2 luni), Asocierea RER a constatat și a semnalat următoarele inadvertențe între prevederile din Caietul de Sarcini și realitatea din teren:
-Cantitățile menționate în documentație nu corespund cu cele colectate efectiv, motiv pentru care în realitate nu este necesar un număr atât de mare de mașini pentru colectare
-Frecvența de colectare nu cuprinde și colectarea deșeurilor din zona de blocuri în zilele de week-end, deși Asocierea RER a asigurat colectarea deșeurilor de la module și în zilele de sâmbătă și duminică, suportând astfel toate costurile în acest sens.
-Programul și condițiile operatorilor instalațiilor (ex. instalațiile de sortare nu au program în weekend și cantitățile colectate din zona de blocuri nu aveam unde să le descărcăm, operatorul instalației de sortare accepta în stație doar deșeurile voluminoase colectate în campanii, însă în activitatea zilnică colectăm astfel de deșeuri pe care nu avem unde le descărca etc.)”.
În comunicatul transmis presei se mai precizează:
*Asocierea RER a depus Notificarea de reziliere a contractului în data de 12.03.2024, obligându-se să mențină continuitatea desfășurării serviciului de salubrizare conform prevederilor legale până pe data de 10 iunie 2024, astfel încât autoritatea contractantă să aibă suficient timp pentru continuarea serviciului, fără a fi nevoie declararea unei stări de alertă.
*Solicitările de modificare a tarifelor sunt legale, respectând legislația în vigoare.
*Taxa de salubrizare plătită de persoanele fizice și agenții economici a fost stabilită de către Primăria Brăila și aprobată prin Hotărâre de Consiliu Local (ultima actualizare a fost făcută prin HCL nr. 626/28.11.2023). Așadar, nu Asocierea RER a stabilit taxa și nici cantitățile minime pe care agenții economici trebuie să le plătească pentru prestarea serviciului de salubrizare.
Mai mult, Asocierea RER încasează de la Primăria Municipiului Brăila pentru prestația de colectare a cantităților confirmate de la agenții economici doar 43% din sumele pe care aceștia le achită Primăriei prin taxa locală.
Referitor la situația agenților economici de pe raza municipiului Brăila, prezentăm exemplul lunii aprilie 2024:
-taxa de salubrizare instituită de Primăria Brăila este de 267 lei/mc
-cantitățile colectate, confirmate și transmise de către Asocierea RER către Primăria Brăila în luna aprilie 2024 au fost de 4747 mc.
-suma cu care Primăria Brăila taxează agenții economici este de 1. 267. 449 lei (4747 mc x 267 lei/mc)
-suma facturată de Asocierea RER către Primăria Brăila pentru cantitățile colectate de la agenții economici (în tone) este de 542. 080 lei (TVA inclus).
*Cu toate că ADI ECO DUNĂREA Brăila nu a aprobat nici măcar actualizarea salariului minim brut pe economie în componența tarifului, Asocierea RER și-a respectat angajații și i-a plătit conform salariului aprobat la nivel de țară, suportând astfel această creștere de aproape 48%.
*Asocierea RER a depus toate eforturile de-a lungul anului 2023 de a rezolva pe cale amiabilă problemele contractuale și a făcut eforturi suplimentare pentru buna desfășurare a activității ale căror costuri le-a suportat în totalitate, din fonduri proprii. Asocierea RER nu a urmărit maximizarea profitului și nici nu a avut intenția de a pleca după un an de contract, ci a urmărit desfășurarea activității de salubrizare în condiții normale.
Deoarece autoritatea contractantă a refuzat solicitările de actualizare a tarifelor la condițiile pieței, pentru a susține activitatea, Asocierea RER a fost nevoită să depună Notificarea de reziliere a contractului.
„Le transmitem cetățenilor din județul Brăila că Asocierea RER nu și-a dorit să rezilieze contractul, cu atât mai mult cu cât a făcut investiții de milioane de euro și în contextul în care timp de aproape un an a susținut cheltuieli neactualizate în tarif, înregistrând pierderi de peste 30 milioane lei”, se arată în încheierea comunicatului de presă.