Reprezentantul operatorului unic de salubritate: „Primarul comunei Cireșu este unicul care nu vrea să colaboreze cu noi”. Președintele Chiriac: „E zonă unică, vestita comună Cireșu, epicentrul civilizației brăilene”

„Primarul comunei Cireșu n-a vrut să colaboreze de niciun fel cu noi pentru implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID)” – este ceea ce a declarat astăzi Liviu Mocanu, director RER Ecologic Service, liderul Asocierii RER, care a câștigat licitația pentru desemnarea operatorului unic de salubritate în județul Brăila.

Mocanu a susținut astăzi o conferința de presă în cadrul căreia a prezentat o serie de detalii privind modul în care va funcționa începând de mâine, 1 martie, acest sistem care înseamnă o schimbare semnificativă în modul în care se vor colecta deșeurile la nivel de județ.

Directorul RER a afirmat că primarul comunei Cireșu, Radu Popa (PNL) i-a spus că nu este de acord cu noul sistem: „Am insistat și singur, și împreună cu domnul președinte (Iulian Chiriac, președintele CJ Brăila – n.r.) și cu doamna Zainea, dar din păcate n-a vrut să colaboreze de niciun fel. Dânsul, ca și celelalte unități administrativ teritoriale, aveau obligația să desemneze o persoană care să ne însoțească la împărțirea recipienților, la împărțirea sacilor și la colectare. Dânsul a zis că nu este de acord cu acest SMID și nu-l interesează. Acum nu știm ce se va întâmpla… Noi îl avem prins în programul de colectare, recipienții sunt acolo, în curte la dânsul (la primărie – n.r.).

Noi avem zi de colectare acolo joi. O să mergem cu mașina, dar… Noi am făcut informarea către dânsul cu programul de colectare, i-am cerut să confirme și să informeze cetățenii, pentru că este și obligația lor”.

Întrebat ce riscă primarul din Cireșu, dacă se opune implementării SMID,  președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, a spus: „Să plătească toate sumele, 30 de milioane de euro, pentru că acesta este un proiect european și trebuie implementat corespunzător. O să răspundă conform legii, o să informăm și Ministerul Fondurilor Europene, și Garda de Mediu, că acel gunoi nu știu… vin extratereștrii și îl iau… Este un epicentru al civilizației și nu l-am găsit noi, poate are vreo metodă mai nouă…  Este decizia lui personală, dar noi vom acționa conform legii”.

Mocanu a mai afirmat că a discutat personal cu primarul de Cireșu și acesta i-a spus că „nu este de acord cu acest sistem și că cetățenii n-au bani și că o să vadă dacă întrezărește vreo posibilitate de plată, cumva, o să ne contacteze”.

Directorul RER spune că e unicul caz cu care a avut de-a face până acum în care un primar nu a fost dispus să colaboreze pentru implementarea SMID, ceea ce l-a făcut pe președintele Chiriac să comenteze: „E zona cea mai importantă, e zona unică!(…) Vestita comună, epicentrul civilizației brăilene, comuna Cireșu”.

Chiriac a mai completat că Primăria Cireșu a fost inițial de acord cu implementarea SMID, că Cireșu este parte a ADI Eco, a aprobat prin hotărâre de Consiliu Local participarea la acest sistem și a plătit și cofinanțarea, în jur de 20.000- 30.000 lei.

Liviu Mocanu a mai spus că legal, de la 1 martie, în afară de operatorul unic, nu mai are nimeni dreptul să ridice gunoiul din comuna Cireșu și chiar dacă ar face-o cineva, nu ar mai avea unde să-l ducă, pentru că toate stațiile de sortare și tratare și celelalte instalații ce fac parte din SMID la nivel de județ primesc gunoi doar de la operatorul unic.