Riscurile radiologice/nucleare la nivelul Brăilei, identificate în cadrul Planului de analiză și acoperire a riscurilor aprobat recent de Consiliul Local Municipal. Lista instituțiilor și operatorilor economici care dețin surse radioactive
CLM Brăila a aprobat în urmă cu câteva zile Planul de analiză și acoperire a riscurilor la nivelul municipiului, valabil pentru anul 2025.
Unul dintre subiectele abordate în acest plan se referă la riscurile radiologice și nucleare.
Potrivit documentelor prezentate consilierilor, „în categoria riscurilor radiologice/nucleare intră: accidente nucleare majore survenite la o centrală termonucleară și căderea unor obiecte cosmice care ar putea produce contaminare radioactivă în zona de impact. În ambele cazuri efectul este producerea unei urgențe radioactive.
În categoria urgențelor radiologice intră:
-instituții medicale cu aparatura folosită în radiografiere sau radioterapie;
-dispozitive industriale folosite în defectoscopie, indicatori de nivel, carotaj și perforare în industrie;
-instituții de cercetare și învățământ;
– orice tip de rută de transport (rutier, pe calea ferată, naval) pe teren neted sau accidentat;
-aplicații de teren cu radiografie gama
-surse de radiografie gama”.
La nivelul municipiului, instituțiile și operatorii economici care dețin surse radioactive sau care folosesc în procesul de producție generatori de radiații sunt următorii:
În Planul amintit se mai arată că „dintre județele apropiate de municipiu este și Constanța, pe teritoriul căruia funcționează Centrala Atomo-Nucleară Electrică Cernavodă.
În pofida măsurilor tehnice, organizatorice și fizice de securitate extrem de severe, numai teoretic poate fi exclusă posibilitatea unei avarii, a unui accident sau a unei acțiuni ostile. În eventualitatea, puțin probabilă, dar nu imposibilă, a producerii unui accident la Centrala Cernavodă, s-ar afla în pericol direct și o zonă restrânsă din sud-estul județului și municipiului.
Riscuri mari pot induce pentru județul și municipiul Brăila centralele nuclear-electrice din țările vecine României (Ucraina și Bulgaria), realizate cu tehnologii mai puțin performante și cu măsuri de siguranță inferioare. Edificator este în această privință accidentul nuclear de la Cernobîl – Ucraina din 1986”.