RITZINGER: DIRECTORII UNOR SCOLI N-AU PUTUT FACE DOVADA SOLICITARII FONDURILOR IN VEDEREA ACCESIBILIZARII CLADIRILOR PENTRU PERSOANELE CU HANDICAP

Cele mai multe dintre scolile brailene  respecta la ora actuala cerintele prevazute de lege in privinta accesului persoanelor cu handicap “la mediul informational si comunicational”. Exista insa si exceptii: institutii de invatamant care nu doar ca nu respecta aceste cerinte, dar unde conducerile scolilor nici nu sunt preocupate de aceste chestiuni, fiindca n-au facut nici macar un prim pas, in sensul solicitarii fondurilor necesare pentru a remedia problemele respective.

Cel putin asta  se sustine intr-un raport semnat de Adrian  Ritzinger, directorul Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala Braila: “In perioada 2013-2017 au fost verificate si monitorizate masurile dispuse pentru toate unitatile de invatamant, cu exceptia celor de invatamant prescolar,  din judet. La data intocmirii prezentului material,  marea majoritate a scolilor prezinta elementele de accesibilizare prevazute de lege. Exceptiile, in sensul ca directorii nu au putut face nici macar dovada solicitarii fondurilor in vederea accesibilizarii cladirilor, sunt urmatoarele:

* Universitatea Dunarea de Jos Galati – Facultatea de Inginerie Braila

* Scoala Gimnaziala Surdila Greci (si structurile acesteia Scoala primara Horia si Scoala primara Faurei Sat)

* Centrul Scolar de Educatie Incluziva Braila

* Liceul Tehnologic <<Grigore Moisil>>

* Scoala Gimnaziala <<Nedelcu Chercea>>, cu structura <<G. Naum>>

* Scoala Gimnaziala Stancuta

* Scoala Gimnaziala <<Alexandru Vechiu>> Zavoaia.

Pentru neconformitatile identificate si pentru neindeplinirea masurilor dispuse au fost aplicate in 2017-2018 un numar de 6 sanctiuni contraventionale, in cuantum total de 32.000 lei”.