RITZINGER: MUNICIPIUL NU ESTE ACCESIBILIZAT PENTRU ACCESUL PERSOANELOR CU DIZABILITATI. PRIMARIA A FOST SANCTIONATA CU AVERTISMENT VERBAL

Municipiul Braila nu respecta legislatia in vigoare cu privire la accesul persoanelor cu handicap “la mediul informational si comunicational”. Este concluzia trasa intr-un raport semnat de Adrian Ritzinger, directorul Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Braila, in care sunt enumerate cateva dintre cerintele legale din acest domeniu, pe care Municipalitatea nu le-a pus in aplicare.

In raport se mai arata ca pentru neregulile constatate de specialistii AJPIS, Primaria a fost “sanctionata” cu un avertisment verbal: “Municipiul Braila nu este accesibilizat pentru accesul persoanelor cu dizabilitati. Pe teren s-a constatat ca nu toate trotuarele/caile de acces pietonal sunt plane (exista trotuare pavate cu piatra cubica cu denivelari foarte mari intre pietre, trotuarele sunt sparte, gaurite, deteriorate), ca nu exista benzi de ghidaj tactilo-vizuale, ca exista aleatoriu (nu pentru toate intersectiile) rampe de acces intre trotuar si carosabil, fara a fi vizate macar institutiile de interes public.

Semafoarele nu sunt semnalizate conform prevederilor legale in vigoare (nu exista suprafete de avertizare tactilo-vizuala in fata trecerilor pietonale  si nici stalpii pe care sunt montate semafoarele nu sunt semnalizati), iar trecerile de pietoni semaforizate nu sunt prevazute cu sistem de detectie pentru timp prelungit de traversare.

Pentru deficientele constatate, Primaria Braila a fost sanctionata cu avertisment verbal, iar pentru remedierea neconformitatilor identificate au fost dispuse un numar de 6 masuri, cu termen de realizare 30.12.2017. La solicitarea Primariei Municipiului Braila, motivat de existenta unui proiect de reabilitare, realizarea masurilor a fost prelungita pana in anul 2018”.