ROTARU: 40% DINTRE TARABE TREBUIE OCUPATE DE PRODUCATORI. CATI PRODUCATORI AVEM NOI IN PIATA IARNA, CA SA OCUPE 40% DIN TARABE?

Senatorul PSD Ion Rotaru este de parere ca trebuie imbunatatita  modalitatea prin care se face alocarea tarabelor din pietele Brailei, astfel incat sa aiba acces la acestea si producatorii adevarati, nu doar samsarii. Rotaru a comentat astazi ca dupa stiinta lui, legea impune ca 40% dintre tarabele din piete trebuie sa fie alocate obligatoriu producatorilor, iar acestea se ocupa in baza certificatului de producator. Problema este ca la ora actuala, legea spune ca certificatul de producator emis de primaria localitatii in care domiciliaza persoana in cauza, este valabil o perioada de 5 ani – lucru speculat de samsari.

Senatorul sustine ca daca unii samsari fac presiuni asupra producatorilor si-i obliga, prin amenintari, sa le vanda marfa la pret mic, inainte de a intra cu ea pe piata, aceste fapte sunt ilegale si trebuie sesizata Politia: “In situatia in care vorbim de samsari, asta este o alta poveste, si este penala, in cazul in care vorbim de amenintare – si ea trebuie sesizata ca atare de catre cei care sunt in aceasta situatie, sau daca cei care administreaza zona respectiva constata, ar trebui sa intervina, sa sesizeze.

Exista insa si reversul medaliei aici. Avem lege care spune: 40% dintre tarabe trebuie ocupate de producatori. Eu va intreb: la ora asta, sau toata iarna, cati producatori mai avem noi in piata, ca sa ocupe 40% din tarabe? Pietele fiind societati comerciale care traiesc din chiria la tarabe… Si avem tarabe goale, care nu sunt ocupate de nimeni luni in sir, pana cand iese producatorul la primavara, la vara, alea 4-5 luni ocupa taraba, dupa care raman libere. E o problema care trebuie lamurita din acest punct de vedere, pentru ca nu este normal.

Ar trebui rezolvata si aceasta problema care eu cred ca ar putea fi rezolvata foarte simplu: tarabele care sunt libere, daca sunt comercianti care le vor, sa fie ocupate de comercianti, cu conditia ca imediat cand apare producatorul, sa o elibereze. Si atunci am inchis si acest subiect”.