ROTARU, CĂTRE PNL: DEMONSTRAȚI CĂ VĂ PASĂ CU ADEVĂRAT DE COPII ȘI ALOCAȚI FONDURILE NECESARE PENTRU DUBLAREA ALOCAȚIILOR COPIILOR. DACĂ NU SUNTEȚI CAPABILI SĂ FACEȚI ASTA, PLECAȚI DE LA GUVERNARE!

Președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, cere Guvernului Orban să dubleze alocațiile copiilor, așa cum impune o lege aprobată în Parlament și promulgată de președintele țării, și să nu mai caute variante de a evita aplicarea acestei legi. Rotaru face acest apel după ce ieri, plenul Senatului a respins Ordonanța de Urgență 123/2020 privind majorarea etapizată a alocaţiei pentru copii – mai exact, majorarea cu 20% de la 1 septembrie, următoarele creșteri urmând să fie făcute cu câte 20% în ianuarie și iulie 2021 și 2022. Parlamentarii PSD  au votat pentru respingerea OUG 123, în condițiile în care, spun ei, există o lege care impune dublarea alocațiilor pentru copii începând cu data de 1 august și aceasta trebuie respectată.

Într-un comunicat dat publicității, senatorul Rotaru  comentează: „Aș începe prin a remarca faptul că Guvernul Ludovic Orban este fruntaș în «întrecerea ordonanțelor de urgență» și bate toate recordurile la acest capitol, cu 123 de ordonanțe în 7 luni. Această «realizare» vine în contextul în care până nu demult, din zona opoziției, PNL condamna vehement practica ordonanțelor de urgență.

În ceea ce privește Ordonanța 123/2020, care vizează un drept important al copiilor – dreptul la alocație de stat, prevăzut în Legea 61/93 – amintesc faptul că în urmă cu 8 luni, PSD a propus și a votat, alături de colegii parlamentari preocupați de soarta copiilor, Legea 14/2020, care prevedea dublarea alocațiilor. Legea a fost promulgată de președintele României.

Care a fost poziția PNL față de această lege la votul din Parlament? Toți parlamentarii liberali au scos cartela de vot din aparat, neasumându-și o poziție clară, însă atitudinea lor nu lasă loc de confuzii: nu au fost de acord cu majorarea alocațiilor copiilor. Asta în condițiile în care cu 9 luni înainte de votul în Parlament asupra legii care viza dublarea alocațiilor, secretarul general al PNL clama că «Drepturile copiilor nu se negociază» și cerea «Nu vă bateți joc de copii!».

La acea vreme, majorarea alocațiilor copiilor era o propunere bună  și o măsură necesară, pentru că era una liberală, pe când propunerea PSD nu e bună și nici oportună. Mi se pare mie, sau PNL schimbă unitățile de măsură după cum îi dictează interesele de moment? Mai nou, drepturile copiilor se negociază?

Nu este decât ipocrizie, cinism, un comportament duplicitar  – toate, caracteristice unui partid care cere retoric «Nu vă bateți joc de copii!», dar nu are nicio problemă să-și bată joc de o lege care reglementează un drept al copiilor.

Care este motivul invocat de PNL pentru refuzul de a respecta legea?

«Nu sunt bani.»

«PSD practică terorismul economic și nu sunt bani pentru drepturile copiilor.»

Întrebarea fundamentală la care trebuie să răspundă Ministerul Finanțelor și Guvernul Ludovic Orban este: CE AȚI FĂCUT CU BANII?

În doar 8 luni, Guvernul Orban s-a împrumutat peste 100 de miliarde de lei, de 4 ori mai mult decât guvernarea PSD în 3 ani, cu o „viteză” de 1000 euro/secundă, ducând datoria guvernamentală la 40% din PIB, amanetând practic viitorul economic și social al României pe termen lung. Iar dacă suma în sine este înspăimântătoare, dobânzile la care s-au făcut aceste împrumuturi sunt colosale – de 5-10 ori mai mari, comparativ cu ratele dobânzilor pentru țările din «lumea bună» a UE.

Noi, PSD, credem că «terorism economic» este de fapt ceea ce face Guvernul Orban cu banii cu care a îndatorat multe generații de români, pentru că dacă nu sunt bani pentru alocații și pensii, nu vedem unde se duc banii împrumutați: nu se văd fonduri semnificative alocate pentru investiții,  pentru cele 145.000 de IMM-uri aflate în dificultate, pentru agricultură, care traversează o perioadă critică  ce este cauzată de seceta prelungită, pentru gestionarea pandemiei COVID, etc.

Ca o comparație, menționez că atunci când PNL a propus în februarie 2019 majorarea alocațiilor, PSD, aflat la guvernare, a votat în Parlament această măsură, deși nu erau sume alocate în buget pentru aceste cheltuieli suplimentare. PSD a găsit însă soluții și a majorat alocațiile.

Astăzi, în timp ce guvernele țărilor din UE au folosit oportunitatea ridicării restricțiilor privind deficitul bugetar – Germania, de pildă, acordă pentru economie 24% din PIB, Guvernul Orban și-a propus 3% și abia dacă a alocat 1% din PIB pentru măsuri economice care ar fi avut ca rezultat sume mai mari atrase la buget din taxe și impozite și de asemenea, locuri de muncă. Aceasta a fost o primă soluție ratată de Guvernul Orban.

O altă soluție se referă la sumele din capitolul Bunuri și Servicii din buget. Bugetul alocat în 2019 la acest capitol a fost de 44 miliarde lei. În 2020 Guvernul Orban, cu doar 16 ministere (comparativ cu 24-28 ministere în timpul guvernării PSD) a alocat cu 7 miliarde lei mai mult la acest capitol, adică 51 miliarde lei. Luați de aici cele 2,3 miliarde lei necesare și dublați alocațiile copiilor!

De asemenea, cele 500 milioane lei din taxele și impozitele românilor pe care cu mărinimie le-ați acordat unui număr de 3 companii de asigurare a creditului comercial – companii cu acționari străini – ar acoperi aproape 20% din sursa de finanțare pentru dublarea alocațiilor copiilor.

«Grija» pentru copii a PNL s-a dovedit și prin atacarea la Curtea Constituțională a majorării alocațiilor, CC luând decizia de respingere a obiecției de neconstituționalitate. Ca atare, alocațiile ar fi trebuit dublate de la 1 august 2020. PNL nu este însă dispus să pună în aplicare legea; a venit cu o Ordonanță de Urgență (OUG 123/2020) care prevede majorarea cu doar 20% a alocațiilor. Altfel spus, se reduce cu 80% suma pe care ar trebui să o primească în plus fiecare copil, de la 1 august.

Domnilor guvernanți, cei 3,6 milioane de copii ai României, părinții și întreținătorii acestora așteaptă și speră ca legea propusă de PSD, aprobată în Parlament și promulgată de președinte să fie aplicată! Demonstrați că vă pasă cu adevărat de copii și alocați fondurile necesare pentru aplicarea legii! Și dacă nu sunteți capabili să faceți asta, plecați de la guvernare și lăsați soarta țării pe mâinile unui guvern competent, capabil să găsească soluții! Nu mai mințiți, nu mai fiți aroganți, nu mai furați și veți avea bani pentru alocații, pentru pensii și pentru investiții.

Și închei citându-l pe secretarul general al PNL: «Drepturile copiilor nu se negociază. Nu vă bateți joc de copii!» “.