ROTARU, DESPRE POSIBILA SCHIMBARE A PREFECTULUI BRAILEI: DACA SCHIMBAREA PREFECTILOR A INCEPUT IN JUDETELE CU B…

Presedintele PSD Braila, Ion Rotaru, a lasat astazi sa se inteleaga ca este posibila in viitorul apropiat schimbarea prefectului judetului, Madalina Cochino (foto). Dupa ce premierul Sorin Grindeanu a decis ieri, in sedinta de guvern, schimbarea din functie si totodata, numirea cu caracter temporar a trei prefecti (in judetele Brasov, Buzau si Sibiu) si a doi subprefecti, Rotaru  fost intrebat astazi, in cadrul unei conferinte de presa, daca este de asteptat sa se intample acest gen de schimbare si la Braila. Seful PSD a declarat zambind: “Pai daca a inceput cu <<B>>… Nu stiu, vom vedea, asta tine de hotararea primului ministru, a Guvernului”.

Chestionat daca liderii PSD Braila au fost consultati cu privire la posibile nume, eventuale propuneri pentru noul prefect, Rotaru a raspuns cu acelasi zambet: “Suntem consultati tot timpul”.

Dincolo de glumele facute de liderii social-democrati pe tema identitatii viitorului prefect al Brailei, presedintele executiv al PSD Braila, Aurel Simionescu, a comentat ca desi din afara, pare ca prefectul are o autoritate destul de mare intr-un judet, realitatea este cu totul alta: “Din punct de vedere institutional, ca imagine, este cea mai comoda functie, sa spunem asa. Din punct de vedere a <<ce lasi dupa tine>>, cum spun eu, este cea mai incomoda, pentru ca daca vrem sa fie prefect si vrem sa-si duca la indeplinire atributiile pe care le are, trebuie sa-i dai instrumente, pe care prefectul nu le are astazi. Daca este vorba de deszapezire, cum spuneti dvs, prefectul trebuie sa inceapa: <<Domnul presedinte CJ, domnule primar, dati-mi, faceti-mi… >>, pentru ca el nu are parghiile respective. Directiile deconcentrate, pe care, pe lege, prefectul le conduce… pai el le conduce, dar directorii respectivi sunt numiti de ministru, ii raporteaza ministrului…”.

Desi au existat de-a lungul timpului discutii despre o eventuala desfiintare a prefecturilor, Simionescu este de parere ca aceasta nu este o solutie: “Nu se poate desfiinta functia de prefect, Guvernul trebuie sa aiba in teritoriu un reprezentant, in toata lumea exista in teritoriu un reprezentant al guvernului; problema este sa-i dai instrumentele respective acestui om – institutiei, ca atare -, ca el sa poata sa lucreze”.