ROTARU: FENOMENUL ASTA AL SAMSARILOR DIN AGRICULTURA ESTE MAI GREU SA-L CONTROLEZI SI SA-L STAPANESTI

Senatorul brailean Ion Rotaru (PSD) considera ca evaziunea fiscala din domeniul agricol a scazut mult, odata cu schimbarea modului de taxare in domeniul TVA. El crede ca societatile comerciale care faceau evaziune in sectorul amintit nu mai pot face asta in noile conditii legislative, singurele care inca mai au loc de “intors” fiind doar PFA-urile sau asociatiile: “Eu cred ca fenomenul s-a redus foarte mult; el exista in continuare, dar plecand de la ideea ca se face taxarea asta inversa cu TVA, s-a eliminat posibilitatea de evaziune si de sustragere de la impozite sau alte actiuni ilegale.

Eu nu am elemente clare de analiza comparativa cu perioada anterioara, dar ca perceptie, pot sa spun ca fenomenul s-a redus substantial. El se manifesta insa in continuare in anumite zone, in cele care se fac in continuare in zona achizitiilor pe Persoana Fizica sau forme din astea de asociere; dar pe partea de societati comerciale e putin probabil sa se mai intample. Asta in ce priveste marile tranzatii si evaziunea de amploare.

Poate sa mai existe insa si o componenta de evaziune pe legume-fructe, unde micii producatori, neavand cantitati mari de marfa si neavand nici posibilitatea sa o valorifice la piata – fiindca e greu sa inchirieze o taraba, sa transporte marfa, sa se ocupe de toate aceste lucruri -, oamenii se multumesc de multe ori sa ia un pret care nu este cel mai bun si sa-si vanda marfa. Atunci apare fenomenul asta al samsarilor, pe care este mai greu sa-l controlezi si sa-l stapanesti.

Eu am avut o initiativa legislativa care a trecut, e lege in momentul asta, care vine cumva in sprijinul ideii de a reduce valul de evaziune fiscala si de a incuraja producatorii agricoli, prin masuri mai drastice privind modul in care se elibereaza carnetul de producator si conditii mai drastice privind controlul in teren a suprafetelor pe care il detin producatorii. Acum, cu noile reglementari legale, exista un control mai mare asupra a ceea ce inseamna documentele pe care trebuie sa le aiba producatorii, circuitul produselor si etichetarea”.