ROTARU: ÎN JUDEȚUL BRĂILA AGRICULTORII AU PIERDERI SUBSTANȚIALE DIN CAUZA SECETEI ȘI NU LE SPUNE NIMENI CUM ȘI CÂND VOR PRIMI DESPĂGUBIRILE PENTRU SUPRAFEȚELE CALAMITATE

Președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, acuză modul în care Guvernul Orban tratează domeniul agriculturii, în general, dar și pe agricultori, în special.

Rotaru a declarat în cadrul unei conferințe de presă că România este tratată la nivel european ca țară de nivel doi sau trei, când este vorba despre nivelul subvențiilor din agricultură: „Având în vedere faptul că familia de dreapta este la putere la nivel de Parlament European, nu vedem o intervenție clară și hotărâtă privind aducerea subvențiilor în agricultură la nivelul țărilor din UE. Suntem în continuare tratați ca țară de nivel doi sau de nivel trei.

Mai mult decât atât, nu vedem niciun fel de intervenție a Guvernului privind dobânzile de la bănci. La fel, suntem tratați în continuare cu o atitudine de «nu le pasă, pur și simplu». Nu se poate ca la noi dobânzile la depozite să fie de 3 ori mai mici pentru cetățenii României, iar dobânzile la credite să fie de 3 ori mai mari. Cîțu (Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice – n.r.) s-a împrumutat cu dobânzi de 10 ori mai mari decât dobânzile cu care se împrumută Bulgaria”.

Cât privește agricultura, liderul PSD a afimat că deși Guvernul Orban a promis despăgubiri pentru culturile afectate de secetă, nu se ține de cuvânt: „Deficitul de apă în sol este extrem de mare, este secetă pedologică în continuare. Nu vedem acea promisiune pusă în practică. Grâul a fost compromis, producția medie, din informațiile pe care le am, la nivelul județului Brăila este undeva sub 3000kg/ ha, ceea ce înseamnă că agricultorii au pierderi substanțiale și nu le spune nimeni: «Da, veți fi despăgubiți cu un leu, cu 2, cu 5 lei, uite, asta este procedura și mâine se va întâmpla ceva». Este o adevărată batjocură în ceea ce-i privește pe agricultori”.