ROTARU: PROGRAMUL “TOMATE ROMANESTI” A FOST UN SUCCES. IN 2017 PESTE 9.500 DE FERMIERI AU APELAT LA ACEASTA FORMA DE SPRIJIN

Senatorul brailean Ion Rotaru (PSD) este multumit de rezultatele programului “Tomate romanesti”, lansat la inceputul anului 2017, care are ca scop stimularea producatorilor autohtoni in cultivarea legumelor deficitare, pe care Romania le importa masiv.

Rotaru a mentionat ca acesta a fost un program foarte apreciat de legumicultori, iar efectul a fost ca anul trecut, piata a fost alimentata in extrasezon cu peste 50.000 de tone de rosii: “Vreau sa punctez faptul ca dupa o analiza facuta la Ministerul Agriculturii, s-a constatat ca programul <<Tomate Romanesti>> a avut succes. Daca anul trecut am avut un numar de peste 9.500 de fermieri care au apelat la aceasta forma de sprijin, incepand cu 2018 numarul acestora a crescut cu circa 15%, daca nu ma insel. Sunt peste 11.000, in acest moment. Anul trecut au fost alocate sume de peste 28,5 milioane euro pentru acest sprijin si s-a generat o crestere cu 1.000 ha a suprafetelor cultivate cu legume si un spor de productie de peste 50.000 tone de tomate romanesti, care s-au regasit, intr-un fel sau altul, pe piata.

De asemenea, continua programul de sprijinire a crescatorilor de oi, in ideea in care acel leu pentru kilogramul de lana se acorda in continuare. Anul trecut, daca imi amintesc bine, au fost colectate peste 25.000 tone de lana. Aceasta, de regula, nu era valorificata in niciun fel si de multe ori era pur si simplu arsa. Asteptarile in acest an sunt sa se ajunga la circa 35.000 – 37.000 tone de lana colectata. Un numar de peste 32.000 solicitanti s-au inscris pentru a apela la aceasta forma de sprijin”.