ROTARU (PSD), DESPRE CONTESTAREA CANDIDATURILOR DEPUSE DE PNL ȘI ALIANȚA PNL-BRĂILA NOUĂ: INSTANȚA DE JUDECATĂ SĂ IA ACT DE ACTELE NORMATIVE ÎNCĂLCATE ȘI SĂ IMPUNĂ RESPECTAREA PREVEDERILOR LEGALE

Președintele PSD Brăila, Ion Rotaru, a explicat astăzi într-un comunicat de presă care sunt motivele pentru care organizația sa a contestat în instanță candidaturile depuse de PNL la CJ și CLM Brăila, precum și candidaturile depuse de Alianța PNL – Brăila Nouă la Primăria municipiului și la președinția CJ.

După ce ieri, președintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a declarat că în opinia sa, „contestaţiile depuse nu sunt decât nişte gesturi disperate, conduse de frica dobândită în urma minciunilor şi incompetenţei cu care ne-au obişnuit în acest mandat”, liderul PSD a venit astăzi cu precizări pe această temă: „Având în vedere articolele publicate în presa locală vă transmitem prevederile legale încălcate de PNL Brăila și Brăila Nouă în ceea ce privește alegerile locale.

În conformitate cu prevederile art. 2 alin. 1 din  Legea 135/2020 privind stabilirea datei alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, precum și a unor măsuri pentru buna organizare și desfășurare a acestora:

Articolul 2(1) «La alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, ………… un partid politic poate face parte, în aceeași circumscripție, dintr-o singură alianță electorală și poate să participe la alegerile din circumscripția electorală în cauză numai pe lista alianței din care face parte».

În fapt, aceste două partide constituite într-o alianță încalcă prevederile legale și depun:

-candidaturi ale alianței pentru președinte Consiliul Județean Brăila și primar Municipiul Brăila;

-candidaturi separate ale partidelor pentru Consiliul Județean Brăila și Consiliul Municipal Brăila;

– liste de susținători pentru Consiliul Local si Consiliul Județean ale PNL, fără sigla și denumirea alianței.

Astfel, pe cale de consecință,  nu sunt  respectate art. 2 alin. 1 din  Legea 135/2020.

Un alt aspect menționat în contestație este că PNL a depus în data de 19.08.2020 Exemplarul nr 3 cu viza Biroului Electoral de Circumscripție nr 1 la Judecătoria Brăila, cu toate ca termenul era de 18.08.2020, așa cum este prevazut în H.G. nr. 576  pentru aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, aspect care conduce la respingerea candidaturilor depuse în afara termenului legal.

Orice comentarii făcute de reprezentanții unor partide politice care nu respectă prevederile legale privind depunerea candidaturilor, pot face obiectul unor declarații politice, dar scopul acestei acțiuni este ca instanța de judecată să ia act de actele normative încălcate și să impună respectarea prevederilor legale”.