ROTARU: PSD SUSTINE CA SALARIILE MEDICILOR SI IT-ISTILOR SA NU MAI FI IMPOZITATE, IAR PENSIONARII SA NU MAI PLATEASCA CASS

Senatorul PSD de Braila Ion Rotaru, care candideaza pentru un nou mandat, sustine ca partidul sau vine cu solutii noi, fezabile, pentru ca nivelul de trai al romanilor sa creasca in urmatorii ani. Ion Rotaru a explicat ca PSD are in vedere, spre exemplu, ca pensionarii sa nu mai plateasca nicio contributie la asigurarile de sanatate,  si  nici cei ce obtin venituri din chirii, arenda, dobanzi, cedare bunuri, venituri agricole sa nu mai fie obligati la plata CASS. In plus, senatorul spune ca PSD isi va asuma, prin programul sau de relaxare fiscala, ca salariile sub 2.000 lei brut/luna si salariile medicilor si IT-istilor (indiferent de valoare) sa nu mai fie mai fi impozitate: “Principalul scop al programului economic elaborat de PSD este aducerea a cat mai multi romani in clasa de mijloc, iar in urma aplicarii sale, pana in 2020, peste 1,5 milioane de romani vor iesi din zona de risc de saracie sau excluziune sociala.

In ceea ce priveste impozitele, programul PSD prevede reducerea numarului de contributii din sarcina angajatorului si scaderea cuantumului contributiilor sociale si de sanatate. Contributiile CAS si CASS se vor reduce cu 1,3%, respectiv 0,7%. Reducerea se va aplica diferentiat pentru cei care au grupa I de munca si pentru cei care au grupa II de munca. Pentru cei cu grupa I de munca, CAS se va reduce de la 31,3% la 29%, iar pentru cei cu grupa II, CAS se va reduce de la 36,3% la 33%. De asemenea, vor fi eliminate 4 din cele 6 contributii salariale. Este vorba despre contributiile pentru somaj, concedii, creante salariale si risc de accidente, care vor disparea. Astfel, pentru un salariat, contributiile suportate de angajator vor fi de doar 35%, fata de 39,25%, cat sunt acum. Pentru salariati, CASS va scadea de la 10,7% la 10%, iar pentru pensionari, aceasta contributie va fi eliminata.

PSD are in vedere si reducerea impozitului pe salarii, astfel: pentru salariile mai mari de 2.000 lei brut/luna, impozitul va scadea de la 16% la 10%, in timp ce salariile sub 2.000 lei brut/luna si salariile medicilor si IT-istilor (indiferent de valoare) nu vor mai fi impozitate. Pentru cei care presteaza activitati independente, impozitele vor fi, de asemenea, reduse dupa cum urmeaza: pentru veniturile obtinute din activitati independente in valoare de peste 24.000 lei anual, impozitul se reduce de la 16% la 10% (din suma care depaseste 24.000 lei ), iar pentru veniturile obtinute din activitati independente in valoare de 24.000 lei anual sau mai putin, impozitul este eliminat. De asemenea pentru cei ce obtin venituri din chirii, arenda, dobanzi, cedare bunuri, venituri agricole, impozitul pe venit se va reduce de la 16% la 10%, iar CASS va fi eliminata.

PSD va elimina și impozitul pe autoturisme cu o capacitate cilindrica mai mica de 1.600 cm, impozitul pe terenul agricol lucrat si pe utilajele agricole”.