S-a finalizat proiectul „DizAbilitatea – un copil autonOM!”: 25 de copii cu dizabilități din Galați și Brăila au beneficiat de peste 6.500 de ședințe de terapii de recuperare

Ieri s-a finalizat proiectul „DizAbilitatea – un copil autonOM!”, finanțat de Active Citizens Fund (ACF) și implementat de Asociația „Mă Bucur de Viață”, în cadrul Centrului Regional de Recuperare „Vasile Andrei” Galați.

Scopul acestui proiect a fost, în primul rând, de a atrage atenția asupra faptului că accesul la servicii de terapie pentru copiii cu dizabilități este extrem de limitat, prin prisma rețelei ineficiente de resurse asigurate de stat.

În cadrul proiectului, 25 dintre cei mai marginalizați și vulnerabili copii cu dizabilități din județele Galați și Brăila au beneficiat de 6593 ședințe terapii de recuperare, pe parcursul a patru luni de zile. Aparținătorii, aflați într-o situație socială și economică precară din cauza pandemiei, nu își mai permit să achite costul terapiilor, oricât de mult ar fi el redus prin oferta asociației.

În cadrul centrului de recuperare, acești copii au beneficiat de ședințe de kinetoterapie, terapie Vojta, terapie ocupațională, logopedie, integrare senzorială, masaj sau masaj orofacial.

Pe perioada de implementare a programului, cei 25 de copii incluși în proiect au muncit mult alături de terapeuții și aparținătorii lor și au reușit să recupereze ce au pierdut pe perioada lockdown-ului, cât și să achiziționeze noi abilități. Aparținătorii acestora au fost informați și formați cu privire la măsurile pe care le pot lua în cazul unei noi situații de lockdown.

„Ne dorim ca prin tot acest efort pe care îl depunem în campaniile, programe și proiectele noastre să tragem un semnal de alarmă autorităților și societății civile cu privire la lipsurile din acest sistem. Practic, există niște goluri atât legislative, cât și de bună practică, ce trebuie corectate. Viața copiilor cu dizabilități nu este facilă, iar lipsurile din sistem o fac aproape insuportabilă”, a declarat Mihaela Lupu, reprezentantul Asociației ”Mă Bucur de Viață”.

Proiectul a fost derulat de Asociația pentru copii cu dizabilități „Mă Bucur de Viață” și a beneficiat de o finanțare în valoare de 14923.20 euro prin programul Active Citizens Fund Romania.