S-A SEMNAT CONTRACTUL DE FINANTARE PENTRU REABILITAREA CASTELULUI DE APA. PROIECTUL VA COSTA 21 MILIOANE LEI

Astazi s-a semnat contractul de finantare pentru reabilitarea Castelului de Apa din Gradina Publica, un  obiectiv care face parte din patrimoniul istoric al orasului Braila si pe care Municipalitatea isi doreste sa-l valorifice ca si obiectiv turistic. Este vorba despre un proiect in valoare totala de 21.301.797,40 lei, finantat prin Programul Operational Regional (POR).
Valoarea eligibila nerambursabila din FEDR (85%) este de 15.262.564,87 lei; valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national (13%) este de 2.334.274,63 lei; valoarea cofinantarii eligibile a beneficiarului (2%) este de 359.119,17 lei; valoarea neeligibila (echipamente/dotari) este de 3.345.839,07 lei. Durata contractului de finantare este de 48 de luni de la momentul semnarii acestuia.
Lucrarile care vor fi realizate in cadrul proiectului “Reabilitarea Castelului de Apa din Gradina Publica Braila” se refera, printre altele, la degrevarea subsolului de toate instalatiile si utilajele defecte; consolidarea terenului sub Castelul de Apa prin injectare; consolidarea stalpilor fisurati in zona subsolului prin camasuire, iar armaturile montate pentru consolidarea stalpilor se vor ancora in elementul structural original al monumentului, utilizand rasina de inalta rezistenta. De asemenea, se va reface intreaga terasa, se vor inlocui lifturile existente cu ascensoare noi si moderne si se vor monta, in plus, doua platforme hidraulice ce vor asigura accesul persoanelor cu handicap la nivelul subsolului si parterului. Se vor desface acoperisurile teraselor existente, pentru a facilita observatiile astronomice. Nu in ultimul rand, se va dota obiectivul cu o cupola din poliester ranforsat in fibra de sticla, se va realiza o amenajare peisagera exterioara, se va reconditiona caruselul de la etajul 6,  se va consolida cupola centrala din beton armat si se va monta un observator astronomic in cupola Castelului.
In acelasi proiect se prevede echiparea obiectivului amintit cu urmatoarele dotari:
a) Subsol:
– Receptie
– Foaier sala proiectie cinema 7D
– 6 sali proiectii cinema 7D
– Sala oglinzilor care deformeaza
b) Parter:
– 5 spatii expozitionale cu o tematica ce va consta in istoria Castelului de Apa, macheta acestuia, imagini legate de momentul construirii si reabilitarii in perioada comunista, gradul de deteriorare la inceputul restaurarii. Acest spatiu va fi dotat cu: **Replica costumului spatial utilizat in cadrul misiunii Apollo 11; ** Panou de informatii digital; ** Presa moneda suvenir.
c) Etaj 1:
– spatiu expozitional cu o tematica in care sunt prezentate planetele Sistemului nostru solar. Pe pardoseala, pereti si tavan vor exista reprezentari realiste ale corpurilor ceresti.
– 2 terase circulabile
d)Etaj 2:
– spatiu expozitional cu o tematica in care este prezentata Galaxia noastra. Pe pardoseala, pereti si tavan vor exista imagini ale Caii Lactee, nebuloase. La acest nivel vor exista doua dispozitive holografice care vor prezenta reprezentari ale misiunilor spatiale.
e) Etaj 3:
– spatiu expozitional cu o tematica in care sunt prezentate roiuri si superroiuri de galaxii, dar si Universul in 3D. La acest nivel vor exista doua dispozitive holografice care vor oferi reprezentari ale principalelor telescoape spatiale.
f) Etaj 4:
– spatiu expozitional in care este prezentat aspectul cerului de iarna, primavara, vara si toamna si vor cuprinde toate constelatiile vizibile din Romania, intr-o reprezentare mitologica. Pe plafon vor fi reprezentate principalele constelatii romanesti traditionale. Pentru reprezentarea constelatiilor vor fi folosite LED-uri.
– Inel panoramic;
g) Etaj 5:
– Sala proiectii, care va fi in legatura cu observatorul astronomic din cupola (capacitate de 20 de locuri);
– 2 terase aferente celor doua telescoape mobile
– Un spatiu expozitional care va fi in legatura cu cele doua terase descoperite, ce vor gazdui cate un telescop mobil. Spatiul expozitional va fi dotat cu ecrane cu LED pe care vor putea fi urmarite imagini captate in timp, prin cele doua telescoape.
h) Etaj 6:
– Punct de observare echipat cu doua telescoape mobil.
– Platforma rotativa destinata observarii panoramice a orasului.
– Spatiu expozitional va fi dotat cu ecrane cu LED-uri, pentru observarea unor imagini captate in timp prin Observatorul Astronomic.
i) Camera telescop:
– Observator astronomic
j) Scara interiora a Castelului de Apa
– spatiu expozitional ce va prezenta in imagini o calatorie prin Univers. Expozitia pictata de pe scara Castelului de apa va fi o introducere pentru urmatoarele expozitii care se vor gasi la etajele superioare
– Pana la etajul 1 vor fi desenate planetele sistemului solar si alte corpuri ceresti
– Intre etajele 1 si 2 vor fi imagini artistice cu Calea Lactee, dar si diverse nebuloase si roiuri stelare.
– Intre etajele 2 si 3 vor fi pictate imagini cu galaxii diverse.
– Intre etajele 3 si 4 vor fi pictate cele importante constelatii vizibile din Romania.
– Intre etajul 4 si ultimul nivel vor fi pictate diferite instrumente optice folosite in astronomie, dar si sateliti si misiuni de cercetare.