S-a semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea și anveloparea Corpului A al Spitalul Județean Brăila – 8 milioane de euro, din care 4 milioane euro vin pe finanțare europeană
Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac și directorul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est, Luminița Mihailov, au semnat astăzi contractul de finanțare pentru proiectul ce vizează reabilitarea și anveloparea Pavilionului A al Spitalul Judetean de Urgență Brăila – construcțiile C1,C2,C3.
Proiectul va fi realizat pe Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor.
Durata de implementare este 22 luni după semnarea contractului de finanțare.
Președintele Chiriac a precizat că din valoarea totală a proiectului, jumătate reprezintă cheltuieli acoperite din fonduri europene, legate strict de partea de eficientizare energetică, iar restul sunt lucrări de reabilitare susținute financiar de CJ: „Semnăm un contract foarte important pentru CJ, pentru Spitalul Județean de Urgență Brăila. Toată această investiție finanțată prin ADR ține de cresterea performanței energetice a clădirilor respective, dar proiectul mare include și intervenții asupra saloanelor, cu grupuri sanitare noi, cu uși noi, ceea ce va duce la obținerea autorizației ISU, ceea ce ne interesează pentru toate corpurile de clădire ale Spitalului Județean. Valoarea proiectului este de aproape 8 milioane de euro, din care din fonduri europene 4 milioane de euro, contribuția CJ Brăila fiind de 4 milioane de euro.
CJ nu a ratat nicio axă de finanțare, chiar dacă au fost proiecte micuțe. Suntem pregătiți și pentru următorul exercițiu financiar 2021 – 2027, cu «cel mai râvnit» tronson de drum, 203R.
Nu vom rata niciun ban european în ceea ce privește dezvoltarea județului Brăila”.
La rândul său, Luminița Mihailov a spus: ”Marcăm un moment important, cu atragerea unor sume mari – e vorba de circa 4 milioane de euro, bani care vor fi utilizați pentru creșterea eficienței energetice la Spitalul Județean Brăila. Alături de aceste fonduri care sunt atrase, există o contribuție importantă a CJ, care este considerată cheltuială neeligibilă, pentru că noi în această axă am putut finanța doar cheltuielile pentru eficiență energetică. Din acest motiv trebuie să subliniem efortul CJ de a susține o contribuție importantă, care n-a putut fi finanțată pe fonduri europene.
POR 2014-2020 se va termina în decembrie 2023, deci acesta este termenul maxim în care se pot atrage fonduri de UE pe acest exercițiu de finanțare. Practic, mesajul meu este să facem cu toții eforturile ca să ne încadrăm în acest termen”.
Mihailov a sublinat că dacă lucrările legate strict de partea de eficiență energetică nu vor fi încheiate până în decembrie 2023, aceastea nu vor mai putea fi plătite din fonduri europene, CJ urmând să le acopere tot din bugetul propriu.
Principalele lucrări prevăzute în proiect sunt:
*Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii: izolarea termică a fațadelor – parte opacă; izolarea termică a fațadelor – parte vitrată; termo-hidroizolarea terasei; izolarea termică a planșeului peste subsol;
*Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, ce includ: înlocuirea/ dotarea cu corpuri de încălzire cu radiatoare; înlocuirea/ extinderea instalației de distribuție a agentului termic pentru încălzire; înlocuirea/ extinderea instalației de distribuție a agentului termic pentru apă caldă de consum.
*Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu: instalarea unui sistem cu captatoare solare termice; instalarea unui sistem de pompe de căldura aer-apă.
*Lucrări de instalare/ reabilitare/ modernizare a sistemelor de climatizare, ventilare naturală și ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior – înlocuirea sistemelor de climatizare prin montarea de ventiloconvectoare.
*Lucrări de reabilitare/ modernizare a instalației de iluminat în clădiri, ce cuprind: reabilitarea instalației de iluminat prin înlocuire circuite, întrerupătoare și siguranțe; înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescente și incandescente cu corpuri tip LED; lucrări de management integrat pentru clădiri – înlocuirea/ modernizarea lifturilor.
Mai multe detalii privind lucrările ce vor fi realizate au fost oferite de cei doi semnatari:
Președintele CJ a mai precizat că în exercițiul financiar următor își propune atragerea de fonduri europene pentru reabilitarea Corpului B al Spitalului Județean și a Spitalului de Pneumoftiziologie.