Să-l dai afară pe Costel Pătrășcan din cămăruța pe care o ocupa la Teatrul „Maria Filotti” și să-i spui că dacă vrea, îi dai un alt spațiu, dar să scoată banul, e o mizerie

Sunt prietenă cu Costel Pătrășcan. Spun asta ca să fie clar de la început că sunt subiectivă.

Sunt genul acela de prietenă care îți spune lucrurile sincer, așa cum le vede, chiar și atunci când nu-ți convine. Am fost sinceră într-un context dureros pentru el din trecut, când a avut un conflict în domeniul artistic care a dus în politic și când i-am spus că un anumit lucru pe care l-a făcut Alina Sulicu, directorul Centrului de Creație, în interacțiunea cu el, mi s-a părut corect și că și eu aș fi făcut același lucru, să fi fost în locul ei. Precizez, e vorba de un anumit lucru, nu de toate lucrurile pe care le-a făcut Sulicu în relațiile sale profesionale cu Pătrășcan.

Pentru că îl cunosc pe Pătrășcan știu că nu e un om conflictual. E un artist, are fixurile lui, ca orice artist, dar nu e un om conflictual. Suportă foarte multe (în opinia mea, mult prea multe) înainte să se hotărască să facă valuri.

A suportat multe mizerii la Centrul de Creație, în mandatul trecut și a fost pus în posturi umilitoare în unele ocazii. De unele dintre ele am știut, de altele nu. N-a vrut să facă valuri.

A fost dat afară de la Centrul de Creație (aflat în subordinea Consiliului Județean Brăila, condus de Iulian Chiriac, PSD), cu niște ani în urmă, dar a fost primit cu brațele deschise la Teatrul „Maria Filotti” (instituție subordonată Primăriei municipiului, condusă de Marian Dragomir, PSD). Acum i-au făcut vânt și de acolo, din cămăruța pe care o ocupa în ditamai clădirea, chipurile pentru că nu mai sunt spații și e musai nevoie de acea încăpere de câțiva metri pătrați pentru nevoile stringente ale teatrului.

Un pretext penibil, care jignește inteligența lui Pătrășcan și a oricui are vagi urme de creier în cap. Poate că pretextul a fost intenționat străveziu, ca să fie și mai umilitor pentru el, nu știu.

Semnalele pe care le-a primit Costel Pătrășcan au fost că a deranjat administrația PSD a Brăilei (municipiu și județ) și că evacuarea din teatru este un răspuns la modul sistematic în care critică administrația amintită.

Astăzi Costel Pătrășcan i-a trimis pe o rețea de socializare un mesaj primarului Dragomir, în care, practic, îi transmite printre rânduri „Știu că a fost mâna ta! Ai bărbăția să ți-o asumi public?”, iar edilul șef i-a răspuns printre rânduri (cel puțin asta am citit eu printre rânduri): „Dacă tot o faci tu pe Gigi duru și nu-ți place administrația PSD, atunci ia plătește tu chirie pentru spațiul pe care îl ocupi, ca toți ceilalți artiști plastici! Nu mai ocupa gratis un spațiu într-o instituție subordonată Primăriei PSD care nu-ți place!”.

Din punct de vedere legal, sunt acoperiți. În rest, este o mizerie.

Și știu că unii dintre artiștii brăileni ar putea spune că e corect să plătească și Pătrășcan chirie, așa cum plătesc și ei (una modică, e adevărat, dar sunt niște bani). Pe de altă parte, știu că atunci când Pătrășcan a ocupat acele spații, fie în Centrul de Creație, fie la Teatrul „Maria Filotti” a susținut și el, prin mijloacele proprii, activitățile acestor instituții, iar acel gen de susținere a avut valoarea sa.

Costel Pătrășcan este unul dintre cei mai valoroși caricaturiști români și unul dintre cei mai cunoscuți și mai premiați caricaturiști români la nivel mondial. Va veni o vreme când numele lui va sta alături de alți brăileni de renume, care au făcut onoare Brăilei, omagiați pentru contribuția lor în diverse domenii. Să-l dai afară din cămăruța pe care o ocupa la Teatrul „Maria Filotti” și să-i spui că dacă vrea, îi dai un alt spațiu, dar să scoată banul, e o mizerie.

Articole asemănătoare

Comments

 • Adrian

  23/10/2022

  Să vedeți și in columbofilie cu ce se ocupă domnul Dragomir. Din ce știu există mai multe plăngeri penale pe numele dânsul care stagnează din motive politice zic autorii. Poate ne vor auzi și pe noi oamenii din presă sau televiziune și ne vor chema să discutăm pe această temă. Columbofilia din Brăila a atins cote dintre cele mai mari in privința evaziuni la nivel național . Menționez că președinte la nivel județean și regional e domnul Dragomir de la PSD.

  Replay
 • Iulian

  25/10/2022

  O mizerie făcută de un partid clepto-cripto-comunist, cu apucături putinistoide, care, în loc să corecteze nemerniciile semnalate, încearcă să-i ”corecteze” pe cei ce le semnalează.

  Replay

Lasă un răspuns