Sabados: Cel mai tanar actor al teatrului “Maria Filotti” are 35 de ani

P1100982

Directorul Teatrului “Maria Filotti”, Lucian Sabados, sustine ca institutia pe care o conduce are nevoie de actori tineri, in conditiile in care la ora actuala, cel mai tanar actor al trupei are 35 de ani.  Sabados a fost intrebat ieri, in cadrul sedintei Consiliului Local Municipal, de unul dintre alesi, de ce opteaza sa renunte la un post de actor de categorie superioara si in consecinta, mai bine platit, pentru a-l transforma intr-unul de categorie inferioara, iar directorul teatrului a explicat ca altfel nu poate incadra  legal actori tineri, de care  trupa duce lipsa.

“Nu stiu daca este de competenta managerului sau a noastra, a CLM, sa transformam un post de actor de categorie superioara, intr-un post de actor de categorie inferioara. Daca imi aduc aminte, si anul trecut a mai fost un astfel de concurs pentru angajarea de actori, care a fost anulat”, a comentat consilierul municipal  Ionel Alexandru.

Lucian Sabados a explicat: “E vorba despre un cerc vicios, din care trebuie sa iesim. Noi trebuie sa ne improspatam trupa si sa o completam cu actori tineri, insa legislatia e foarte precisa: cei care nu au fost incadrati nu pot intra decat pe post de debutant. Ca sa pot incadra debutanti, eu trebuie sa am in organigrama, la posturile vacante, posturi la o categorie inferioara. Daca eu raman cu posturile de I si IA, nu mai pot sa incadrez actori tineri. Ori noi avem mari probleme cu actorii tineri, cel mai tanar actor al nostru este Alin Florea, care are 35 de ani. Anul trecut am organizat acel concurs si eu consider in continuare ca n-a fost niciun fel de problema, in sensul ca am scos la concurs un post de debutant si l-am incadrat pe post de grad I, pentru simplul fapt ca el urma sa fie remunerat pentru post de debutant. Dar m-am adaptat si m-am supus acestei rigori si ca sa nu fie niciun fel de problema, am anulat acest concurs.  Deci eu nu pot incadra tineri care vin de pe gradul de debutant sau in cel mai bun caz, grad II, decat pe un post similar. In situatia asta, sunt nevoit a sacrifica un post de grad I si a-l transforma in post de debutant, pentru a intra in legalitate. Actorii care participa la concurs in cel mai bun caz au grad II, dar cei mai multi sunt debutanti, pentru ca piata muncii in teatru este foarte, foarte cruda”.