Săptămâna altfel decât în spatele gratiilor

În perioada 24 -28 aprilie Centrul de Detenție Brăila – Tichilești, împreună cu Centrul Școlar de Educație Incluzivă Brăila, Liceul Tehnologic “Edmond Nicolau” și Administrația Grădinii Zoologice Brăila au desfășurat în cadrul „Săptămânii altfel” o serie activități în vederea prevenirii fenomenului infracțional juvenil și a criminalității în rândul minorilor și tinerilor, precum și a facilitării reintegrării sociale a persoanelor aflate în detenție.

Prima activitate cuprinsă în această campanie a constat în interacțiunea directă între 10 persoane internate în centrul amintit și elevii claselor IX- XII din cadrul Liceul Tehnologic “Edmond Nicolau”. Tinerii din Centrul de Detenție și-au prezentat experiențele proprii, în discuții punându-se accent pe consecințele comportamentelor infracționale. De asemenea, a fost prezentată și activitatea de intervenție specifică, desfășurată în Centrul de Detenție de o echipă multidisciplinară.

În cea de-a doua parte a campaniei, 10 tineri din Centrul de Detenție au vizitat Grădina Zoologică Brăila și s-au implicat în desfășurarea unor activități gospodărești în incinta acesteia. De asemenea, în cadrul activității, reprezentanți ai Grădinii Zoologice le-au prezentat spațiile amenajate pentru păsările și animalele și le-au explicat tinerilor amintiți principalele reguli de ecologizare, cu scopul de a-i motiva să prețuiască și să protejeze mediului înconjurător.

„Interacțiunea directă cu lucrătorii responsabili sau cu persoanele internate în Centrul de Detenție contribuie la o cunoaștere mai profundă a mediului carceral de către societatea civilă și la înțelegerea fenomenului infracționalității. Prevenirea comportamentelor de acest tip poate fi realizată doar împreună cu partenerii instituționali, prin mobilizarea autorităților administrațiilor publice locale și responsabilizarea comunității, în raport cu nevoile de suport și asistență ale persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile”, a declarat inspector de poliție penitenciară Iuliana Florentina Caua.