Săptămâna trecută s-a inaugurat pe șest sala de ședințe a Spitalului Județean Brăila, care a costat peste 13 miliarde lei vechi. Este o investiție începută în 2015, care trebuia terminată în 2016

S-a inaugurat sala de ședințe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila! Nu știați? Nici noi n-am știut până luni. Fiindcă nici conducerea spitalului, nici conducerea Consiliului Județean Brăila – care are în subordine spitalul amintit – nu au suflat un cuvințel despre faptul că sala cu pricina este în sfârșit funcțională, ca să cerem să o vedem/ fotografiem/ filmăm și noi și să o prezentăm brăilenilor. Noroc că a scris cineva pe Facebook că săptămâna trecută s-a inaugurat această sală de ședințe și astfel am aflat marea veste.

Știm, teoretic, o sală de ședințe nu e mare lucru, nu merită o inaugurare cu niscaiva cuvântări și cupe de șampanie. Această sală de ședințe este însă una mai specială și chiar merita să se marcheze evenimentul.

De ce e mai specială?

În primul rând, pentru că lucrările la acest proiect au început în 2015 și conform contractului ar fi trebuit încheiate în 2016; dar n-a fost să fie precum pe hârtie.

În al doilea rând, pentru că de la viziunea inițială a fostului președinte CJ Gheorghe Bunea Stancu – „un amfiteatru dotat cu aparatură care să permită transmiterea de imagini în direct din sălile de operație, cu cabine de traducere simultană, cu transmiterea traducerii la casca wireless, pentru participarea la congrese internaționale de medicină și care va oferi studenților Facultății de Medicină, lectorilor sau delegațiilor de medici străini posibilitatea să asiste la operații de maximă complexitate, fără să fie prezenți în blocul operator” – obiectivul a fost coborât de actualul președinte CJ, Iulian Chiriac, la nivelul unei „săli de ședințe unde se vor ține rapoarte de gardă, întâlniri ale medicilor, întâlniri ale asistenților”.

În al treilea rând, pentru că proiectul inițial al amfiteatrului a fost conceput fără a include racordarea la utilități, astfel încât în 2016, după începerea lucrărilor, reprezentanții Spitalului Județean și ai CJ Brăila și-au dat seama că trebuie făcut încă un proiect și alte lucrări. Nu de alta, dar amfiteatrul lui pește, care era menit să găzduiască ditamai congresele internaționale, n-avea apă la WC și nici o rețea de canalizare, în caz că trăgeai apa la WC….

„E un lucru care a scăpat proiectului”, spunea la vremea respectivă un consilier județean. Da, o mică scăpare, la un proiect în valoare de 1,334 milioane lei (13, 3 miliarde lei vechi), cu tot cu TVA… Consecința? Alți bani, altă distracție! Nu mulți: 412.471 lei din bugetul județean.

Între timp, în lipsa instalațiilor de apă rece și a rețelei de canalizare, a instalațiilor de curenți tari și slabi și a rețelei de gaze naturale pentru alimentarea centralei termice, nu s-au putut face testările și punerea în funcțiune a echipamentelor, așa că proiectul inițial s-a blocat.

Abia în 2019 „sala de ședințe” a fost racordată la utilități, dar de atunci nu s-a mai știut nimic despre aceasta.

Ei bine, vă informăm cu bucurie că pe 18 noiembrie 2022 a avut loc inaugurarea (neoficială) a scumpei noastre „săli de ședințe”, când s-au desfășurat acolo lucrările Conferinței regionale Zilele medicale „Dunărea de Jos” 2022. Manifestarea a fost organizată de Colegiul Medicilor Brăila și Colegiul Medicilor Galați, sub egida Universității „Dunărea de jos” Galați – Facultatea de Medicină și Farmacie.

Surse din spital care au dorit să-și păstreze anonimatul ne-au declarat că este prima oară când este folosit amfiteatrul amintit pentru o manifestare oficială. Ca atare, noi considerăm că a fost o inaugurare pe șest și indiferența autorităților cu privire la acest eveniment al urbei ne doare. În cot.

Dar pe de altă parte putem înțelege rezerva conducerii spitalului și a conducerii CJ în a prezenta presei sala de ședințe, fiindcă exista riscul ca odată prezentate public imaginile, „cârcotașii” – cum le place unor șefi ai administrației locale să-i califice pe cei care au ceva de comentat cu privire la realizările lor – să spună: „Peste 13 miliarde de lei vechi pentru chestia asta?! Cam scump…”.

De-aia nu vă mai arată oamenii ăștia nimic, fiindcă nu știți decât să cârcotiți! Ce comentați atât? În definitiv, ce, v-au scos din buzunarul vostru banii ăia? Nu! I-au scos din buzunarul nostru!

Nu vă putem prezenta – deocamdată – imagini detaliate de la „sala de ședințe”. Dacă respectă proiectul inițial – nu știm, că nu ne-a invitat nimeni să o vedem și nu putem da buzna într-un spital după cum ne tună nouă -, aceasta are o suprafață utilă de 440,84 mp și dispune de 120 de locuri. Pe lângă realizarea amfiteatrului propriu-zis, proiectul mai include și spații anexe: sală de primire, garderobă, grupuri sanitare pentru studenți și respectiv pentru profesori/ lectori și o mică bucătărie. La care curge apa, iuhuuuuuu!

O imagine însă tot vă putem oferi, preluată de la Armanda Filipine, care a participat la lucrările Conferinței regionale Zilele medicale „Dunărea de Jos”.

Așadar, sursă foto: facebook, Armanda Filipine.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns