„Sărbătorile de iarnă la români” – expoziție documentară la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

În perioada 21 decembrie 2022 –12 ianuarie 2023, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila organizează expoziția documentară „Sărbătorile de iarnă la români”, care conține documente aflate în colecțiile sale.

„Sărbătorile de iarnă la români încep odată cu Postul Crăciunului (15 noiembrie) și țin până la Sfântul Ioan (7 ianuarie). Este o perioadă bogată în obiceiuri, care diferă de la o zi la alta, având în centru marile sărbători creștine din această perioadă. În acest interval se succed cele mai frumoase tradiții, obiceiuri și datini populare venite din perioada precreștină precum și ritualuri și sărbători religioase creștine. Aceste sărbători aduc în viața noastră bucurie, veselie, trăiri spirituale speciale generate de semnificația evenimentelor pe care le parcurgem: Sfântul Andrei, Sfântul Nicolae, Sfântul Spiridon, Crăciunul/Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Sfântul Ștefan, Anul Nou – Sfântul Vasile, Boboteaza/Botezul Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul.

Caracteristice acestei perioade în comunitatea românească sunt pregătirile pentru marea sărbătoare a Crăciunului. În ajunul Crăciunului există obiceiul de a cânta colinde – cântece tradiționale ce conțin urări de bine și belșug pentru toți cei care le ascultă. În popor se spune că e bine să primești colindători, pentru că urarea lor aduce noroc, iar dacă nu primești colindul vei fi urmărit de ghinion. După ce colindătorii termină de cântat gazda îi invită în casă și le oferă mere, nuci, dulciuri și colaci. Nucile simbolizează belșugul și longevitatea, iar merele semnifică bunăstare și bogăție. Există încă zone și persoane din România care respectă cu strictețe toate tradițiile și obiceiurile autohtone, iar fiecare zonă are datinile sale”, spun organizatorii.