Sase alesi braileni au semnat in favoarea pensiilor speciale pentru senatori si deputati, iar al saptelea si-a retras semnatura

05

Sase parlamentari braileni au semnat controversatul proiect de lege privind acordarea de pensii speciale pentru senatori si deputati, iar un al saptelea si-a retras semnatura de pe acest proiect si a anuntat ca va vota impotriva. Mai exact, potrivit informatiilor date publicitatii, parlamentarii de Braila Viorel Marian Dragomir (deputat PSD), Dorin Silviu Petrea (deputat UNPR), Marioara Nistor (deputat UNPR), Cristian Rizea (deputat PSD), Danut Cristian Mihai (senator PC) si Ion Rotaru (senator PSD) au semnat in favoarea proiectului privind pensiile speciale acordate parlamentarilor, iar cel de-al saptelea, care si-a retras semnatura, este Vasile Varga ( deputat PNL).

Propunerea legislativa amintita, care vizeaza introducerea unor pensii speciale pentru parlamentari, a fost depusa la Camera Deputatilor si este semnata de 255 de deputati si senatori. Potrivit prevederilor acesteia, pensia speciala pe care ar urma sa o incaseze o persoana care a detinut  un singur mandat de deputat sau senator este de circa 1.500 lei si suma creste pentru fiecare mandat in plus, astfel incat pentru cineva care a detinut trei sau mai multe mandate, se ajunge la circa 4.000 lei. Aceasta pensie speciala se adauga la pensia obisnuita pe care o primeste fostul parlamentar, pentru activitatea depusa in perioada in care nu a fost senator sau deputat. Pentru a incasa pensia speciala, o persoana trebuie sa fi fost parlamentar  minimum  6 luni.

Cei care sustin proiectul de lege amintit arata, in motivatia acestuia, ca o astfel de pensie speciala este “o necesitate”, avand in vedere “gradul sporit de responsabilitate in respectarea si indeplinirea intereselor cetatenilor, prin interzicerea deputatilor si senatorilor de a exercita orice alta functie de autoritate publica sau activitate comerciala incompatibila cu statutul de parlamentar”.

Contactat telefonic si intrebat de ce si-a retras semnatura, deputatul Vasile Varga ne-a explicat: ”De la inceput am declarat ca personal, nu vreau sa intru in Parlament ca sa ma imbogatesc. In aceasta perioada, intreaga opinie publica este nemultumita de clasa politica, toti doresc o noua clasa politica, alcatuita din oameni valorosi si competenti. Am vazut acel proiect ca o modalitate de a-i motiva pe tinerii valorosi si competenti sa intre in Parlament si sa desfasoare o activitate corespunzatoare.

In ceea ce ma priveste, nu am niciun interes personal in a incasa cei 1.200-1.500 de lei, nu am nevoie de acesti bani si ca dovada, am si decis sa imi retrag semnatura de pe proiectul respectiv. Ca sa nu mai existe nicio suspiciune in acest sens, ca as fi fost interesat personal de acei bani, am anuntat deja de ieri la Parlament, dupa sedinta, ca imi retrag semnatura si ca nu voi vota proiectul respectiv”.