Școala profesională în sistem dual înființată de deputatul Popa la Cireșu și-a completat toate locurile. Elevii beneficiază de transport gratuit, burse acordate tuturor și în ultimul an de studii li se vor plăti și cursurile la școala de șoferi

Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, este foarte mulțumit de faptul că școala profesională înființată în comuna sa natală, Cireșu, care va funcționa în sistemul învățământului dual, a fost considerată o variantă atractivă de mai mulți copii din zonă, care s-au înscris la cursurile acesteia, ocupându-se toate locurile disponibile.

În calitate de parlamentar, dar și de fermier care cunoaște câtă nevoie este în domeniul agricol de personal calificat, Popa a avut inițiativa înființării în județ a unor școli profesionale care să funcționeze în sistem dual, în care să fie instruiți copiii din mediul rural care vor să lucreze în agricultură, dar care din motive financiare sau de altă natură nu pot urma o clasă cu profil agricol la un liceu din municipiu.

Primul pas a fost înființarea Școlii Profesionale „Anastase Simu”, care își are sediul în satul Scărlătești, fiind în subordinea Școlii Gimnaziale Cireșu. Aceasta va funcționa începând cu anul școlar 2023-2024 cu două specializări, agricultor culturi de câmp (12 locuri) și mecanic agricol (12 locuri), cursurile fiind cu o durată de 3 ani.

Popa a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre facilitățile care vor fi acordate elevilor școlii profesionale amintite, în condițiile în care mulți dintre aceștia provin din familii cu venituri modeste: „Primul lucru este transportul gratuit al elevilor care sunt din Cireșu, Dudești și Roșiori. Mai este o bursă lunară de 400 de lei – acordată fiecărui elev în parte – , din care 200 de lei susținuți din bani publici și 200 de lei susținuți de o firmă privată, cea pe care eu am administrat-o și la care sunt unic asociat. În ultimul an de studii le vom plăti și școala de șoferi”.

Liderul liberal a mai afirmat că elevii vor putea să facă practică în cadrul firmei cu profil agricol la care este unic asociat, care are dotări moderne, iar după absolvirea școlii, aceia dintre ei care se vor dovedi a fi meseriași buni și serioși se vor putea angaja în cadrul acestei firme.

Alexandru Popa a mai declarat că a discutat și cu alți primari din județ care sunt interesați de înființarea unor asemenea școli profesionale în zona lor și că în acest an se vor începe procedurile legale pentru a mai autoriza alte câteva școli profesionale în sistem dual.

Amintim că în urmă cu câteva luni Popa a anunțat că investiția pe care o am în vedere pentru început este de până în 50.000 euro, pentru cele două clase care vor funcționa din toamnă în cadrul acestui proiect pilot, dar pe măsură ce lucrurile vor evolua și eventual se va mări și numărul de clase, va investi fonduri suplimentare pentru dezvoltarea școlii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns