SCRISOARE DESCHISA ADRESATA CLM BRAILA, DE CATRE ORGANIZATIA “TREBUIE!”: TREBUIE SA VA IMPLICATI MAI MULT!
Organizatia “Trebuie!” pentru copii si adulti cu nevoi speciale din Braila “sarbatoreste” in aceste zile implinirea a 20 de ani de activitate incercand cu disperare sa obtina ajutorul celor care au puterea sa impiedice inchiderea unui centru care a reprezentat, de-a lungul timpului, o gura de oxigen pentru zeci de persoane cu dizabilitati din Braila si pentru familiile acestora. Mai exact, este vorba despre Centrul de zi “CATI”, care acorda servicii de recuperare si reabilitare, sprijin pentru integrare sociala si profesionala, activitati si servicii de consiliere, informare si mediere profesionala, suport si asistenta pentru familie si copii aflati in dificultate – centru care, din cauza finantarii din ce in ce mai reduse de la buget, risca sa se inchida.
Parintii celor 25 de beneficiari ai serviciilor oferite de acest centru au adresat astazi o Scrisoare deschisa Consiliului Local Municipal Braila, in care cer ajutorul alesilor, pentru ca Centrul „Cati” sa-si poata continua activitatea. Cea care semneaza acest document este prof. Teodora Ilie, vicepresedintele Organizatiei “Trebuie!” si mama Irinei, o tanara ce este posesoarea unui certificat de absolvire a 19 ani de terapie in Centrul de Abilitare pentru Trai Independent al Organizatiei “TREBUIE!”.
Teodora Ilie descrie cei 20 de ani in care ea si ceilalti parinti ai copiilor sau adultilor cu dizabilitati s-au luptat pentru ca autoritatile si comunitatea, in ansamblul ei, sa dea o sansa acestor persoane, vorbeste despre “umilintele” de care au avut parte “din partea unor oameni care ocupa posturi de decizie” si de “refuzurile constante de a construi in Braila un sistem de integrare socio-profesionala la care sa aiba acces toate persoanele cu dizabilitati”.
Vicepresedintele organizatiei amintite solicita public Consiliului Local Municipal sa se implice cu adevarat in rezolvarea acestei probleme care este capitala pentru multe familii din municipiu aflate in situatia de risc social. Ea atrage atentia ca subventia acordata de Consiliul Local Municipal Braila acopera doar 3% din valoarea costului standard, ceea ce afecteaza dramatic functionarea Centrului de Abilitare pentru Trai Independent. Mai mult, Teodora Ilie informeaza alesii locali ca valoarea subventiei acordate de CLM pentru toti beneficiarii Centrului de zi, pentru luna ianuarie a anului 2017, este mai mica decat factura de utilitati: <<Anul 2017 este anul 20 al bataliei invizibile pentru multi membri ai comunitatii, dusa de noi, parintii de la “TREBUIE!”, cu sistemul educational si social pentru respectarea drepturilor copiilor si adultilor cu dizabilitati intelectuale.
In spatele zambetelor pe care le vedeti pe chipul copiilor de acum 20 de ani, in afara gesturilor de prietenie si suport, stau sute de nopti nedormite, multe umilinte din partea unor oameni care ocupa posturi de decizie cu privire la calitatea vietii oamenilor cu dizabilitati, refuzuri constante de a construi in Braila un sistem de integrare socio profesionala la care sa aiba acces toate persoanele cu dizabilitati in functie de nevoi.
Legislatia romaneasca din domeniul social bazata pe valori si principii europene, stipuleaza clar obligativitatea statului de a se implica singur sau in parteneriat pentru cresterea calitatii vietii cetatenilor aflati intr-o situatie de risc social:
(2) Statul, prin autoritatile administratiei publice centrale si locale, isi asuma responsabilitatea de realizare a masurilor si actiunilor prevazute in actele normative privind beneficiile de asistenta sociala si serviciile sociale. (3) Statul, prin politicile publice din domeniul serviciilor sociale, contribuie la promovarea, respectarea si garantarea drepturilor beneficiarilor la o viata independenta, implinita si demna, precum si la facilitarea participarii acestora la viata sociala, economica, politica si culturala. (4) Autoritatile administratiei publice centrale asigura elaborarea cadrului legislativ in domeniul asistentei sociale, pentru sustinerea categoriilor defavorizate, combaterea saraciei si a riscului de excluziune sociala, dezvoltarea politicilor de sustinere a familiei pe parcursul intregului ciclu de viata a membrilor acesteia, precum si transferul catre autoritatile administratiei publice locale si societatea civila, inclusiv catre institutiile de cult recunoscute de lege, a atributiilor si mijloacelor financiare necesare actiunilor de asistenta sociala, prevazute prin legile speciale (Extras Legea asistentei sociale 292/20111).
Conform Hotararii de Guvern 978/2015, valoarea costului standard pentru serviciul social public Centru de zi, este de 19.402,7 lei/beneficiar/an.
Consiliul Local Municipal Braila, in baza propunerii si fundamentarii Directiei de Asistenta Sociala a aprobat suma de 600 lei/beneficiar/anul 2017.
Un simplu calcul matematic arata ca subventia acordata de Consiliul Local Municipal Braila prin DAS, acopera doar 3% din valoarea costului standard, directionand povara acoperirii bugetului de functionare al Centrului de Abilitare pentru trai Independent catre familiile beneficiarilor care oricum poarta povara ingrijirii si ocrotirii lor de o viata.
Acesta este cadoul oferit Organizatiei “TREBUIE!”, pentru cei 20 de ani de activitate in beneficiul comunitatii.
Dorim sa stiti ca valoarea subventiei acordate de d-voastra pentru toti beneficiarii centrului de zi pentru luna ianuarie a anului 2017 este mai mica decat factura de utilitati.
Iar datele financiare ale ultimilor ani arata ca subventia pentru serviciul social acreditat si licentiat pe care TREBUIE! il furnizeaza, este mai mica decat contributiile pe care TREBUIE! le vireaza la buget, in calitate de entitate juridica.
Asistenta sociala implica:
· Acordarea de PRESTATII SOCIALE
· Furnizarea de SERVICII SOCIALE
Pana acum, Romania s-a axat mai mult pe acordarea de prestatii sociale, dar toti specialistii recunosc faptul ca o dezvoltare armonioasa si o evolutie pozitiva a unui asistat social se realizeaza doar in cadrul serviciilor sociale cu ajutorul prestatiilor sociale.
Cel mai mare castig al unui serviciu social este diminuarea gradului de dependenta al asistatului social ceea ce e un castig la nivel personal, la nivelul familiei si desigur al comunitatii.
Ne intrebam de ce oare d-voastra, toti cei cu responsabilitati in domeniu, nu actionati pentru dezvoltarea unui sistem de servicii sociale la care sa aiba acces toti oamenii cu dizabilitati? Cunoasteti situatia reala? Doriti sa o imbunatatiti? De ce noi, parintii, trebuie sa ne asumam o astfel de responsabilitate? Cum credeti ca poate functiona o unitate sociala cu o astfel de finantare?
Prin acest demers public, va invitam respectuos, in baza drepturilor cetatenilor unui stat de drept, ca in viitor, cand veti lua decizii, sa raspundeti mai intai la intrebari pe care noi, parintii care nu ne-am abandonat copiii in institutii rezidentiale, ni le punem zi si noapte:
Cum va fi ingrijit un om cu dizabilitati, atunci cand familia nu va mai fi alaturi de el?
Care sunt serviciile de recuperare, socializare si integrare pe care un adult le poate accesa in comunitatea noastra?
Care este procentul copiilor si adultilor cu dizabilitati din Braila, beneficiari de servicii de recuperare si integrare?
Care sunt argumentele ce stau la baza stabilirii nivelului subventiei anuale pentru sustinerea serviciului social?
Care sunt cele mai eficiente cai de a consolida si dezvolta servicii sociale pentru toti oamenii cu dizabilitati?
Noi parintii, am gasit cateva raspunsuri si am dori sa fim contrazisi prin actiuni concrete:
Oare aceste decizii le-ati luat:
1. Pentru ca nu ati simtit niciodata durerea excluderii copilului d-voastra din viata activa a comunitatii.
2. Pentru ca nu ati fost umiliti prin refuzul de a directiona fie si 2% pentru un „centru de handicapati„
3. Pentru ca nu ati fost nevoiti sa cautati bani – 24 de ore dintr-o zi, 365 de zile dintr-un an, pentru sustinerea serviciilor educationale de care au beneficiat gratuit copiii sau nepotii d-voastra.
4. Pentru ca nu stiti cum este sa aveti grija toata viata de un copil ca atunci cand este bebelus, sa-l feriti de pericole, sa-l spalati, sa-l imbracati si sa-l hraniti zi de zi, pentru ca nu o poate face singur, sa intuiti ce-l doare, pentru ca nu poate vorbi?
5. Sau poate pentru ca oamenii cu dizabilitati sunt neimportanti politic.
Putem fi si noi rautaciosi si sa apreciem ca prin comportamentul d-voastra decisional, ati dovedit ca nu va puteti bucura atunci cand vedeti multumiti si fericiti cetatenii pe care ii reprezentati, sau pur si simplu ca NU VA PASA de aceasta categorie de cetateni?
Da, copiii nostri nu sunt olimpici, dar noi, parintii, ii consideram niste invingatori, asa cum suntem si noi, de altfel; ii iubim si ne mandrim cu alte calitati ale lor: ei ne ofera iubire neconditionata, respect si multumire, empatie atunci cand suntem bolnavi si cel putin un zambet pe zi gratis…
In situatia actuala de disfunctionare bugetara din cauza careia serviciul nostru social nu beneficiaza nici de subventia de la Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, suntem intr-un mare blocaj. Unul din specialistii nostri a optat pentru sistemul bugetar de asistenta sociala si probabil vom pierde si alti angajati.
Nu stim ce va fi. Cautam solutii si ajutor si nu ne dam batuti pana in ultima clipa, asa cum o facem de 20 de ani
Ne puteti raspunde la aceasta scrisoare deschisa printr-o vizita directa la centrul nostru de zi, printr-o donatie in cont sau printr-un simplu click pe butonul de donatie de pe site, printr-o revenire asupra deciziei luate sau macar… prin scuze publice si o alta atitudine in viitor>>.