Secretarul de stat Dobrescu (PNL): În Făurei serviciul de salubrizare sub orice critică. În plus, orașul e luat în stăpânire de câinii vagabonzi, stânși în haite

Florin Dobrescu (PNL), secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, susține că orașul Făurei a devenit un adevărat focar de infecție, prin „grija” primarului Ionel Voinea (PSD), care „nu respectă Regulamentul Serviciului de Salubrizare al Județului Brăila”, elaborat în baza obligațiilor impuse de Legea serviciilor comunitare de utilități publice – http://ecodunareabraila.ro/files/Regulamentul_-serviciului-de-salubrizare-Braila.pdf „.

Dobrescu afirmă într-un comunicat dat publicității că „Făureiul este orașul său de suflet”, pentru că a lucrat 9 ani acolo și „îl doare să vadă dezastrul în care a ajuns acesta: „Oamenii îmi spun că au ajuns la limita disperării, mai ales că plătesc enorm pentru acest serviciu de salubrizare prestat în bătaie de joc de Primărie.

Primarul Voinea s-a angajat să gestioneze problema gunoiului din Făurei cu propriul Serviciu Public de Salubrizare, care este obligat să respecte Regulamentul Serviciului de Salubrizare al Județului Brăila, dar care, în realitate, funcționează după propriul lui regulament.

În Strategia Locală de Dezvoltare și Funcționare a Serviciului Public de Salubrizare Făurei se arată că «primarul orașului, în calitate de autoritate executivă și de semnatar al contractului de delegare a gestiunii, este responsabil, împreună cu Consiliul Local, de asigurarea serviciului de salubritate al orașului Făurei și urmărește respectarea de către operator a indicatorilor de calitate».

Taxa de salubrizare în Făurei este de 14 lei/lună de persoană fizică, respectiv 168 lei/an de fiecare membru de familie. Anual, la bugetul local, din colectarea taxei se strâng 620.000 lei (124.000 euro). Ce oferă primarul în schimbul acestor bani? O mare batjocură la adresa locuitorilor!

Taxa pentru persoane juridice este de 210 lei/contract sau 250 lei/container, iar profitul încasat de Serviciul de Salubrizare Făurei este unul foarte mare, ținând cont de numărul societăților din zonă. Ce se întâmplă cu acest profit și de ce locuitorii din Făurei nu plătesc o taxă mai mică, în condițiile în care orașul are propriul lui serviciu de salubrizare?

Deși plătesc o taxă egală cu cea din municipiul Brăila, oamenii din Făurei primesc un serviciu de salubrizare sub orice critică, executat de un operator depășit de situație, care nu dispune de suficiente dotări și nici de suficienți angajați.

Serviciul de Salubrizare Făurei nu respectă obligațiile în ceea ce privește ridicarea gunoiului de la populație. Potrivit Regulamentului, «în mediul urban – orașele Ianca, Însurăței și Făurei – ridicarea gunoiului trebuie să se facă de 5 ori/săptămână în zona de blocuri, fără a exista 2 zile consecutive în care să nu se colecteze deșeurile reziduale, și 1 dată/săptămână în zona de case”. Serviciul de Salubrizare Făurei ridică gunoiul din zona de blocuri de 2 ori pe săptămână, lunea și vinerea, dar au fost cazuri când gunoiul a zăcut neridicat și câte o săptămână, spre disperarea oamenilor obligați să suporte mirosul.

Tot potrivit Regulamentului, «containerele trebuie spălate la cel mult două zile și dezinfectate săptămânal în interior și exterior». În zona de case gunoiul este ridicat o dată la două săptămâni.

Nu este respectată nici regula privind înființarea punctelor de colectare a gunoaielor din zona cu blocuri de până la patru etaje, care prevede «existența unui punct de colectare la fiecare bloc», nu un punct de colectare care să deservească 3-4 blocuri, așa cum se întâmplă în prezent, în total fiind doar șapte astfel de centre pentru toate blocurile din Făurei.

Până și consilierul județean PSD Andrei Ionuț Ichim, localnic în Făurei, a ajuns să se plângă pe Facebook de mizeria din oraș, în loc să îi atragă atenția primarului Voinea (coleg de partid) cu privire la nerespectarea de către Serviciul Făurei a Regulamentului de funcționare.  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=752561356035091&id=100001448375636

Întreg orașul este îmbâcsit de gunoaie și luat în stăpânire de câinii vagabonzi, stânși în haite în toate cartierele. Oamenii trăiesc zilnic cu teama de a nu fi mușcați de acești câini agresivi. Fiecare este pe cont propriu în Făurei. Mersul la muncă la primele ore ale dimineții este un adevărat chin. Chiar și ieșitul din propriile curți este o aventură, deși există un contract în valoare de 21.000 lei, încheiat pe 8 februarie 2022, cu Asociația «Sprijină Câinii», care prevede strângerea acestor câini de pe străzi.

Făureiul are neșansa de a avea un primar care nu iubește orașul, care își bate joc zilnic de locuitorii lui, care nu a atras în cei 10 ani de când este pe funcție niciun proiect cu fonduri europene. Singura grijă a primarului Ionel Voinea a fost să renoveze sediul Primăriei, unde merge doar pentru a-și încasa salariul în valoare de 11.440 lei/lună”.