Secretarul de stat Dobrescu susține că Iulian Chiriac și-a asigurat funcția de președinte al PSD Brăila prin jocuri politice făcute cu bani publici: „Întreg județul a fost îngenuncheat de interesele politice ale PSD, care au culminat cu cheta de 1,4 milioane lei făcută pentru primarul Dragomir, peste capul celorlalți primari PSD, la recenta rectificare bugetară”

Liberalul Florin Dobrescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, fost prefect al Brăilei, susține că banii luați la recenta rectificare bugetară de la comunele din județ, pentru a fi alocați Municipiului Brăila, reprezintă prețul plătit cu bani publici, pentru rezolvarea unor lupte politice în interiorul Organizației Județene PSD.

Mai concret, Dobrescu face referire la faptul că luna trecută Municipalitatea a beneficiat de 1.400.000 de lei la o recentă rectificare bugetară, pentru că primarii PSD din județul Brăila ar fi fost de acord să cedeze o parte din banii care reveneau inițial comunelor lor, în favoarea Primăriei Brăila. Primarul Dragomir a confirmat faptul că inițial municipiul Brăila nu a primit niciun leu la această alocare de fonduri și a spus că primarii PSD din județ, din solidaritate, au decis că cedeze fiecare câte 50.000 lei din fondurile care erau alocate localităților lor, astfel încât să primească și Municipalitatea niște bani; în acest fel, s-au strans cei 1.400.000 lei alocați în final către Primăria Brăila.

Chiar dacă nu l-au contrazis pe edil la modul public, mai mulți primari PSD au declarat neoficial că nu au știut că li s-a tăiat din bani la rectificare, că nu au fost întrebați dacă sunt de acord cu această redistribuire a fondurilor și că dacă ar fi fost întrebați, nu ar fi fost de acord, fiindcă și comunităților lor au nevoie disperată de fonduri.

Liberalul afirmă într-un comunicat de presă că nu a fost vorba de niciun fel de solidaritate între PSD-iști, ci de fapt acesta a fost prețul cerut de Marian Dragomir pentru a susține în cadrul alegerilor interne din PSD candidatura președintelui CJ Brăila, Iulian Chiriac, la șefia Organizației Județene PSD.

Contextul politic este următorul: pe surse, informațiile sunt că în cadrul unei întâlniri care a avut loc în urmă cu câteva săptămâni s-ar fi ajuns la o înțelegere: actualul președinte PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, nu va mai candida pentru funcția de președinte, iar în schimb i s-a promis locul I pe lista PSD Brăila la Senat la alegerile din în 2024, deci garantat un nou mandat de senator.

Rotaru are încă de partea lui un număr important de primari care l-ar susține, dacă ar candida pentru funcția de președinte PSD Brăila, iar aceleași surse spun că Marian Dragomir (și implicit, susținătorii săi) nu era hotărât pe cine va susține în lupta pentru șefia Organizației Județene, deși în declarațiile sale publice acesta a spus să-l susține pe Chiriac. În aceste condiții, dacă Rotaru ar fi candidat, reușita lui Chiriac în cursa pentru funcția de președinte PSD Brăila era pusă sub semnul întrebării, așa că s-a făcut un troc, ca să iasă președinte cine trebuie și să fie toată lumea (care contează) mulțumită.

Revenind la comunicatul de presă al lui Dobrescu, acesta consideră că „întreg județul a fost îngenuncheat practic de orgoliile și interesele politice ale PSD, care au culminat cu cheta de 1,4 milioane lei făcută pentru Marian Dragomir, peste capul primarilor PSD”: „Vin alegerile! Mă refer la cele din PSD Brăila, iar frământările din interiorul partidului aflat la butoanele municipiului și județului dau pe dinafară și afectează întreaga viață administrativă din Brăila.

În timp ce sărăcia și deznădejdea se adâncesc în Brăila, atenția și energia celor doi șefi ai administrației locale și județene, președintele Consiliului Județean, Francisk Iulian Chiriac, și primarul Brăilei, Marian Dragomir, sunt îndreptate către alegerile din interiorul propriului partid.

Nu ne-ar interesa prea mult ce se întâmplă în bucătăria PSD Brăila, dacă luptele lor interne nu ar afecta viața de zi cu zi a brăilenilor.

Întreg județul a fost îngenuncheat practic de orgoliile și interesele politice ale PSD, care au culminat cu cheta de 1,4 milioane lei făcută pentru Marian Dragomir, peste capul primarilor PSD, la recenta rectificare bugetară.

Cu alte cuvinte, Francisk Chiriac și-a asigurat funcția de președinte al PSD Brăila cu banii a 28 de primării din județ, care au fost taxate cu 50.000 lei fiecare. Acesta a fost prețul cerut de Dragomir, pentru ca voturile Organizației Municipale, care înclină balanța în interiorul PSD, să meargă către susținerea lui Francisk Chiriac în funcția de președinte al PSD Brăila.

Nu a contat că decizia a fost luată fără consultarea primarilor în cauză, nu a contat nici că 28 de localități au fost lăsate fără bani în prag de iarnă. Omul la sat mai face o mămăligă, se strâmtorează cum poate, important este ca Dragomir să aibă zilnic o pâine albă pe masă și un circ în oraș.

La câteva zile după ce s-a făcut trocul, primarul Dragomir chiar le-a mulțumit public, în bătaie de joc, primarilor din cele 28 de localități pentru «deschiderea pe care au avut-o în a ajuta Municipiul».

Oricum, cheta i-a crescut eticheta primarului Dragomir, pentru că a ținut neapărat să îi și înjosească public pe oamenii de la sate, spunându-le pe față că trebuie să contribuie și ei la bunăstarea capitalei de județ, pentru că oricum se bucură de avantaje atunci când vin la oraș.

«Municipiul face parte din județ și este centrul în care și cei din comune ajung la școală, la cumpărături, la instituții publice și este nevoie să ne privim cu respect reciproc», a declarat Marian Dragomir, în lecția deschisă de respect reciproc adresată locuitorilor județului Brăila.

Banii donați sunt o plată în avans pentru când sătenii se vor încolona și vor veni să admire bălăriile, pardon, pălăriile din Brăila. Au plătit în avans bilete spre Capitala de județ locuitorii din orașele Făurei, Ianca și Însurăței și din comunele Bărăganul, Bordei Verde, Chiscani, Ciocile, Dudești, Galbenu, Gemenele, Jirlău, Mărașu, Mircea Vodă, Movila Miresii, Râmnicelu, Romanu, Roșiori, Siliștea, Stăncuța, Șuțești, Traian, Tudor Vladimirescu, Tufești, Unirea, Vădeni, Victoria, Viziru și Vișani.

Ce nevoie urgentă de bani avea municipiul, în condițiile în care a început anul 2022 pe plus, cu un excedent bugetar de 56 milioane de lei și sigur îl va încheia tot pe plus, rămâne de aflat.

Oricum, în războiul pentru președinția partidului și stabilirea celui care va face cărțile la următoarele alegeri din 2024, social-democrații nu au mai ținut cont că multe dintre lupte lor interne s-au purtat chiar în spațiul public, demonstrând că unitatea partidului s-a frânt anul acesta. Cu această ocazie am aflat că unii dintre PSD-iști sunt mai socialiști decât îi știam, iar alții mai democrați decât le permite doctrina.

Vin alegerile! Mă refer la cele din 2024. Sper ca în doi ani brăilenii să nu uite că Francisk Iulian Chiriac și-a asigurat funcția de președinte al PSD Brăila cu banii a două treimi din locuitorii județului Brăila”.

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, nu a dorit să comenteze pe acest subiect.

Nici primarul Marian Dragomir nu a dorit să facă vreun comentariu pe acest subiect.