Secretarul de stat Florin Dobrescu anunță că astăzi încep plățile pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune

Liberalul brăilean Florin Dobrescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, anunță că astăzi, 20 februarie, încep plățile prestațiilor pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune (VMI).

Acest sprijin financiar a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și înlocuiește Venitul Minim Garantat și Alocația pentru Susținerea Familiei.

Calendarul plăților pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune este următorul:

*pe 20 februarie se alimentează conturile pentru cei care au optat pentru încasarea Venitului Minim de Incluziune pe card

*în ultima decadă a lunii (între 22 februarie și ultima zi a lunii) se asigură plata pentru ceilalți beneficiari prin mandat poștal, conform convenției încheiate cu Poșta Română.

„Venitul Minim de Incluziune reprezintă un program unic de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile vulnerabile să depășească obstacolele financiare pe care le întâmpină și să-și îmbunătățească viața. Programul încurajează accesul la educație, având în vedere că toți copiii care fac parte din familii beneficiare de Venit Minim de Incluziune, înscriși la școală, beneficiază automat și de bursă socială. De asemenea, acest program de asistență socială încurajează încadrarea în muncă și crește șansele de angajare, prin faptul că beneficiarii lui au acces la programe de tip «A Doua Șansă» și programe de mediere inițiate de ANOFM”, declară Dobrescu.

Venitul Minim de Incluziune poate fi solicitat atât de persoanele singure, cât și de familiile care îndeplinesc condițiile de eligibilitate prevăzute de lege. Din punct de vedere al veniturilor obținute, VMI se acordă persoanelor singure/familiilor care obțin un venit net lunar ajustat mai mic sau egal cu nivelurile maxime stabilite prin lege, pentru cele două componente ale VMI:

– pentru ajutorul de incluziune, nivelul maxim al venitului net trebuie să fie de 275 lei, respectiv 400 lei dacă persoana singură a depășit vârsta de 65 ani

– pentru ajutorul pentru familia cu copii, nivelul maxim al venitului net trebuie să fie de 700 lei/membru de familie.

Avantajele Venitului Minim de Incluziune:

1.Venitul Minim de Incluziune se acordă sub formă de plată unică lunară.

2.Beneficiarii de VMI sunt asigurați în sistemul de sănătate.

3.Beneficiarilor de VMI li se asigură locuința împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor.

4.Dacă sunteți solicitant de VMI aveți acces automat la serviciile sociale disponibile, în funcție de nevoile identificate, în vederea depășirii situațiilor de dificultate.

5.Ca solicitant de VMI intrați în categoria consumatorilor vulnerabili și veți primi ajutoare pentru încălzirea locuinței și de alte măsuri destinate consumatorului vulnerabil.

6.VMI promovează munca – ca solicitant de VMI sunteți sprijiniți prin stimulente financiare, inclusiv în situația în care veți obține venituri prin muncă și veți beneficia de măsuri care să sprijine accesul la locuri de muncă.

7.Programul încurajează participarea copiilor din familiile vulnerabile la educație, pentru un viitor mai bun.

Mai multe informații privind Venitul Minim de #Incluziune pot fi obținute accesând următorul link:

https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/familie/politici-familiale-incluziune-si-asistenta-sociala/2-uncategorised/7122-20231208-vmi-ghid-plian-poster?showall=1

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns