Secretarul de stat Florin Dobrescu: „Opulență și aroganță la CUP Dunărea! Salarii de sute de milioane lei și bolizi de lux, în timp ce brăilenii plătesc cea mai scumpă apă din țară”

Liberalul Florin Dobrescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, fost prefect al Brăilei, acuză faptul că începând cu 1 martie 2023 brăilenii plătesc „cea mai scumpă apă potabilă din țară”, în condițiile avem fluviul Dunărea lângă noi.

Dobrescu susține într-un comunicat dat publicității că „practic, Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila îi lucrează pe oameni la buzunare”, iar unul dintre motivele pentru care prețul apei potabile este atât de mare este acela că la CUP Dunărea s-a mărit considerabil numărului de salariați, aceasta devenind de fapt „o filială a PSD”: „În timp ce brăilenii plătesc, începând cu 1 martie 2023, cea mai scumpă apă din țară (15 lei mc/lună apă+canalizare), la CUP Dunărea, societate cu acționariat de stat, care desfășoară o activitate de tip monopol, fiind operator unic de apă în tot județul, este mare veselie.

Acțiunile CUP Dunărea aparțin în procent de 99,87% administrației locale/județene PSD, acționar majoritar fiind Consiliul Local Municipal cu 86,82%, după care urmează Consiliul Județean cu 13,05%, restul de 0,13% fiind împărțit între cele 43 de UAT-uri din județ, membri asociați în ADID Brăila.

Vorbim despre o societate care aparține administrației locale/județene și care ar trebui (teoretic) să lucreze în interesul oamenilor, de care, de fapt (practic), îi lucrează pe oameni la buzunare. Sub diferite pretexte, unul mai mincinos decât altul, CUP Dunărea a tot crescut prețul la apă, de am ajuns să plătim cea mai scumpă apă din țară, în condițiile în care Dunărea trece prin fața casei noastre.

Adevărul este că CUP Dunărea este o societate pe profit de ani de zile. Numai în ultimii 3 ani a înregistrat un profit de 10,2 milioane lei (conform Registrului Comerțului). Unde se duce grosul acestui profit? În bugetele Primăriei Brăila și Consiliului Județean, sub formă de dividende.

Pe lângă acest profit încasat anual de Primărie/CJ, un alt motiv al creșterii taxei pe apă este reprezentat de mărirea numărului de salariați ai CUP Dunărea, care a devenit o filială a PSD. În ultimii 10 ani numărul angajaților CUP cu carnet de partid PSD a crescut cu peste 300 de persoane, societatea numărând, la această dată, 1.020 de salariați. Așa s-a ajuns ca peste jumătate din cheltuielile CUP Dunărea (107.231.041 lei – în 2022) să meargă către cheltuielile cu personalul (58.571.509 lei – în 2022).

CUP Dunărea a plătit în 2022 salarii în valoare de 51.428.427 lei, la care se adaugă tichete de masă – 3.888.784 lei, participarea salariaților la profitul obținut în anul precedent – 389.000 lei, cheltuieli făcute cu organele de conducere – 838.872 lei.

Dacă tot am ajuns la organele de conducere, nu putem trece fără a spune că directorul general Silviu Mangiurea (PSD) încasează 18.141 lei/lună, directorul economic Ionel Avram (PSD) – 17.865 lei/lună, directorul executiv ADID Doru Damian (PSD) – 15.679 lei/lună, președintele CA Gheorghe Stroe (PSD) – 10.000 lei/lună, iar cei cinci membri CA (PSD) – 4.000 lei/lună.

CUP Dunărea este de departe o societate pe profit, care învârte bani grei, cu șefi care trăiesc în lux, cu prime, bonusuri, petreceri, plecări la final de săptămână în Deltă sau la munte cu mașinile de serviciu și pe benzina societății.

Apropo de mașinile de serviciu, acum câteva săptămâni, cei șase șefi de stații CUP din județ (Făurei, Însurăței, Ianca, Movila Miresii, Gropeni, Brăila) au fost dotați cu bolizi de lux Ford Ranger, în valoare de 55 mii euro/bucata (vezi foto. Rog conducerea CUP să ne explice necesitatea acestor tancuri 4X4, cu care șefii de stații, oameni aflați în prag de pensie, sperie câinii de prin comune și le țin parcate în fața propriilor locuințe.

Toată această opulență/aroganță este plătită scump din buzunarele brăilenilor, pentru că administrațiile PSD conduse de Marian Dragomir și Francisk Chiriac folosesc un serviciu de utilitate publică (monopol pe necesitate) împotriva oamenilor și nu în sprijinul lor, așa cum ar fi normal”.