SECRETARUL DE STAT HAVRILEȚ: ÎN ULMU ȘI DUDEȘTI SUNT PREGĂTITE DOUĂ PROIECTE PE ZONA DE ENERGIE EOLIANĂ. ACESTE INVESTIȚII SE VOR FACE CU SUSȚINERE EUROPEANĂ

Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Energiei, considera că Termocentrala de la Chiscani trebuie să fie repornită, în special grupul care a fost modernizat cu puțin timp înainte ca această societate să fie închisă, și care poate utiliza gaze naturale.

Havrileț s-a aflat astăzi într-o vizită electorală la Brăila și a participat la o conferință de presă la sediul PNL, în cadrul căreia a declarat: „Odată ce am stabilit prin Strategia energetică națională tranziția de la o energie poluantă la o energie curată prin utilizarea gazelor naturale, este foarte important ca toate capacitățile energetice românești care pot funcționa pe gaze naturale sau care se pot moderniza în continuare pentru utilizarea de gaze naturale să fie susținute. Credem că Termocentrala de la Chiscani poate și trebuie să fie pusă în funcțiune – cel puțin grupul care a fost modernizat și care deja poate utiliza gaze naturale, dar cu înființarea a cel puțin încă unui grup de 200-250 MW în cogenerare, care să poată să acceseze și alte ajutoare, cum ar fi bonusul de cogenerare.

În zona de energie eoliană sunt proiecte începute în zona Dudești, în zona Ulmu, de 200 MW, ceea ce este foarte mult pentru un parc. Cel mai mare parc de producție de energie electrică din sursă eoliană este în România, în zona Tulcea-Constanța și este un parc de 300 MW. Este cel mai mare parc de acest gen din Europa.

În Ulmu și Dudești sunt pregătite două proiecte, unul de 114 MW, altul de 93 de MW. Aceste investiții se vor face prin suportul UE, în cadrul Pactului energiei verzi (Green Deal)”.