SECRETARUL DE STAT HAVRILEȚ: TERMOCENTRALA DE LA CHISCANI POATE FI PORNITĂ DIN NOU ȘI POATE DEVENI PROFITABILĂ, PRINTR-O RESTRUCTURARE A COMPANIEI CARE DEȚINE ACTIVELE ACESTEIA ȘI PRIN ATRAGEREA UNUI FOND DE SUSȚINERE
Termocentrala de la Chiscani poate fi pornită din nou și poate deveni profitabilă, „printr-o restructurare a companiei care deține activele acesteia și prin atragerea unui fond de susținere care poate fi alocat din Fondul de modernizare” – este declarația lui Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Acesta s-a aflat astăzi într-o vizită electorală la Brăila, unde a vorbit despre oportunitățile locale legate de sectorul energetic: „Am venit aici pentru că Brăila are oportunități deosebite pentru sectorul energetic; are, pe lângă Termocentrala de la Chiscani, și alte oportunități deosebite, cum ar fi gazele, petrolul, dar și resursele regenerabile pentru fotovoltaice și pentru energia eoliană. Deci un mănunchi de oportunități energetice deosebite, care în urma aprobărilor Comisiei Europene pentru trecerea de la o energie cu emisii de carbon la o energie curată, se înscriu în proiectele strategice din cadrul Strategiei energetice a României și în Planul național integrat pentru energie și schimbări climatice. Sunt fonduri europene extrem de generoase, niciodată economia românească nu a beneficiat de o asemenea susținere din fonduri europene rambursabile și nerambursabile.
Pe lângă cele 80 de miliarde de euro pe care România le-a negociat cu Comisia Europeană în vederea redresării economice, în jur de 20 de miliarde de euro sunt alocați pentru tranziția energetică, pentru trecerea de la o energie poluantă la o energie curată.
Județul Brăila este foarte important, au rămas foarte multe proiecte care nu s-au calificat pentru schema de susținere prin certificate verzi, iar ele pot intra acum în zona de susținere a fondurilor europene alocate pentru ceea ce numim noi «Acordul verde».
Și pentru că vorbim de Chiscani, trecerea de la o energie poluantă, trecerea de la o energie produsă prin cărbune, către o energie curată, se va asigura prin utilizarea gazelor naturale. Centrala Chiscani este conectată la sistemul de distribuție a gazelor naturale, dar urmare a ultimelor modificări legislative, Centrala poate să se racordeze direct în sistemul național de transport Transgaz, prin acest lucru va evita plata tarifului de distribuție, care este destul de mare și care practic a făcut ca această Termocentrală să aibă rezultate negative în trecut, ceea ce a obligat Electrocentrale să închidă aceste grupuri.
Din momentul în care România a liberalizat piața de gaze naturale, dar și ca urmare a efectelor pandemiei, care a redus consumul de gaze naturale, s-a înregistrat cea mai mare scădere a prețului la gaze naturale din istoria ultimilor 30 de ani”.
După conferința de presă, Niculae Havrileț, însoțit de Cătălin Boboc, candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Brăila, de Lucian Căprariu, candidatul Alianței PNL – Brăila Nouă la Primăria municipiului Brăila și de Alexandru Dănăilă, președintele PNL Brăila, au făcut o vizită la Termocentrala de la Chiscani, pentru a vedea care este situația la fața locului.