Secretarul de stat Sorin Moise: „A fost un an extrem de greu pentru fermierii din județul Brăila. Investițiile în sistemele de irigații sunt esențiale”

Brăileanul Sorin Moise (PSD), secretar de stat de Ministerul Agriculturii, s-a întâlnit zilele trecute cu fermierii din Jirlău și Vișani, cu care a discutat despre problemele cu care se confruntă aceștia, dar și despre măsurile luate de minister în sprijinul acestora.

Moise a făcut pe o rețea de socializare câteva precizări legate de această întâlnire: „Anul agricol 2021 – 2022 ne-a arătat, încă o dată, că putem avea rezultate bune doar când reușim să îmbinăm priceperea fermierilor cu mecanismele agriculturii moderne.

A fost un an extrem de greu pentru fermierii din județul Brăila. De aceea, în cadrul discuției pe care am purtat-o cu fermierii din Jirlău și Vișani, am insistat pentru constituirea Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații. Riscurile pentru nivelul producției generate de schimbările climatice sunt mari, de aceea investițiile în sistemele de irigații sunt esențiale. Toți cei afectați de seceta severă din acest an vor primi ajutorul de care au nevoie. Actul normativ privind despăgubirile pentru pierderile suferite la culturile de toamnă este gata și urmează să fie adoptat în următoarea ședință de guvern, iar centralizarea pagubelor înregistrate la culturile de primăvară este aproape de final.

Avem un plan național pentru dezvoltarea sistemului de irigații bine pus la punct la Ministerul Agriculturii și vom direcționa 1,5 miliarde de euro până în 2027 în creșterea suprafeței irigabile a țării.

De asemenea, le-am prezentat fermierilor măsurile incluse în Planul Național Strategic 2023-2027 – strategia României pentru dezvoltarea agriculturii și satului românesc. Avem la dispoziție 15,8 miliarde de euro pe care le vom investi în fermele românești, în utilaje performante cu care fermierii noștri vor obține producții îndestulătoare, în dezvoltarea satelor noastre, care ne oferă atât de multe.

Mulțumesc domnilor primari Daniel Drăguț și Neagu Caraman, pentru că mi-au facilitat întâlnirea cu fermierii. Am văzut oameni tineri, muncitori și foarte implicați, dornici să-și aducă aportul în dezvoltarea comunităților locale!”.