Ședință de urgență în această seară la Prefectura Brăila, după ce CUP Dunărea a constatat o fluctuație a valorilor înregistrate pentru indicatorul ”Clostridium Perfringens” în apa brută captată din Dunăre, la Stația de Tratare Apă Potabilă Gropeni

Prefectul Brăilei, Iulian Timofei, a convocat în această seară, la ora 20.30, o ședință de lucru, după ce Direcția de Sănătate Publică l-a anunțat că reprezentanții Companiei de Utilități Publice Dunărea au constatat o fluctuație a valorilor înregistrate pentru indicatorul ”Clostridium Perfringens” în apa brută captată din Dunăre, la Stația de Tratare Apă Potabilă Gropeni. Astfel, au fost convocați la Prefectură reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Brăila, Serviciului de Gospodărire a Apelor Brăila și Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dunărea”.

”Apa potabilă furnizată populației a întrunit și întrunește parametrii de potabilitate, neexistând nici un risc pentru sănătatea populației. Operatorul unic Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila a luat măsurile necesare pentru ca acest indicator «Clostridium Perfringens» să nu apară în apa potabilă. Împreună cu specialiștii convocați la această ședință au fost stabilite și principalele măsuri de strictă necesitate pentru informarea populației, transmise, tot în această seară, unităților administrativ teritoriale riverane Fluviului Dunărea:

*evitarea consumului de apă brută din Dunăre,

*evitarea consumului de alimente în formă crudă, dacă acestea au fost spălate în prealabil cu apă brută ce provine din Dunăre,

*în cazul apariției simptomelor specifice – diaree (la 6 – 24 ore de la contaminare, dar cel mai adesea 8 – 12 ore), dureri abdominale, se recomandă prezentarea la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului și recomandarea tratamentului optim”, a declarat prefectul județului.

De asemenea, sursa citată a precizat că până la acest moment nu au fost raportate cazuri cu simptomatologie specifică.

Începând cu data de 12 ianuarie 2023 se va realiza monitorizarea suplimentară prin recoltarea de probe de apă potabilă la ieșirea din stațiile de tratare a apei din Gropeni și Chiscani.

Precizăm că Clostridium perfringens sunt bacterii care produc toxine extrem de dăunatoare pentru oameni. În general, efectele încep să se simtă la cel mult 24 de ore după ingerarea bacteriei: stări de rău, dureri de stomac, crampe abdominale, greață, diaree.