Șefa ISJ Brăila, Elena Tudor: „Singura posibilitate legală ca asociațiile/ cluburile sportive să mai aibă acces la sălile de sport ale școlilor, ca să se antreneze, este schimbarea legislației”
Inspectorul școlar general al Brăilei, Elena Tudor, declară că la acest moment nu există nicio posibilitate legală de a mai permite cluburilor sau asociațiilor sportive locale să se antreneze în sălile de sport ale unitățillor de învățământ, dat fiind că legea interzice în mod clar aceste lucruri.
Până luna trecută, ani la rând, asociațiile și cluburile sportive private din Brăila au închiriat sălile de sport ale unor școli, pentru a-și desfășura antrenamentele, deși legislația era aceeași. Problema a apărut în octombrie, când conducerea Școlii „Al. I. Cuza” din municipiu a cerut precizări de la Ministerul Educației, cu privire la legalitatea acestui gen de închirieri. Ministerul a transmis o adresă în care preciza că aceste închirieri sunt ilegale, dat fiind că sunt considerate „activități economice” (asta pentru că școlile încasează bani de la cluburile respective, sub formă de chirie). Odată primit răspunsul, conducerea școlii a informat Primăria municipiului, iar aceasta a anunțat toate unitățile de învățământ locale. Consecința a fost fost rezilierea tuturor contractelor de închiriere pe care unele școli le aveau cu diverse cluburi/ asociații sportive, începând cu 1 noiembrie. Așa se face că de astăzi circa 1500 de copii din Brăila care practică diverse sporturi în cadrul unor cluburi/ asociații de profil nu mai au unde să se antreneze.
Primarul Brăilei, Marian Dragomir, dar și conducerile școlilor, susțin că unica posibilitate de soluționare legală a acestei probleme constă în modificarea legislației, însă aceasta ar putea dura luni sau chiar ani de zile, timp în care sportivii brăileni nu au unde să se antreneze. De aceea, reprezentanții cluburilor/ asociațiilor sportive sperau ca împreună cu Primăria și Inspectoratul Școlar Județean să găsească o soluție temporară, până la schimbarea legislației.
Șefa ISJ spune însă că a discutat cu juriștii și nu există loc de întors: nu se mai poate permite accesul cluburilor/ asociațiilor sportive în sălile de sport ale școlilor, pentru antrenamente, chiar dacă acest gen de colaborări prezentau avantaje și pentru unitățile de învățământ: „Ca fost director știu asta, este o modalitate prin care școala poate să atragă fonduri extrabugetare, dar unde-i lege nu-i tocmeală. Noi avem însă semnale că se vor rezolva aceste lucruri (prin schimbarea legislației – n.r.)”.
Reprezentanții unor cluburi sportive locale susțin că aceasta este o situație care se întâmplă numai în Brăila, pentru că în alte județe sălile de sport ale școlilor sunt închiriate în continuare pentru desfășurarea unor activități sportive. De aceea ei sperau că dacă s-au găsit soluții în alte părți, se va găsi o soluție rapidă și la Brăila, până la schimbarea legislației, astfel încât sportivii să poată reveni în sălile de sport ale școlilor, pentru antrenamente.
Elena Tudor a declarat că dacă i se indică un județ în care se întâmplă acest lucru, poate lua legătura cu reprezentanții Inspectoratului Școlar de acolo și poate întreba ce variantă de colaborare au găsit aceștia: „Dacă îmi indicați un județ, pot să întreb care este soluția pe care au găsit-o ei la nivel local, nu e nicio problemă. Îmi spuneți acel județ și împreună încercăm să identificăm o posibilitate. Dar repet, noi am analizat situația și cu juriști și la momentul acesta nu e posibil”.