Șeful ISJ Brăila acuză Primăria municipiului că a ratat o finanțare europeană substanțială destinată învățământului: „Primăria Galați va accesa acești bani și va crea un consorțiu regional care va atrage elevii din Brăila”

„Am fost nevoit, cu tristețe, să semnez un protocol cu Primăria municipiului Galați, prin care ISJ Brăila va permite viitorului consorțiu regional care se va realiza la Galați să-și promoveze prezența în spațiul brăilean și mult mai important pentru dânșii și mai trist pentru noi, să exportăm tineri de liceu la Galați” – este declarația făcută aseară de inspectorul școlar general al Brăilei, Cătălin Canciu (PNL).

Acesta consideră că ar fi fost mult mai bine ca Primăria Brăila să acceseze o astfel de finanțare și să se realizeze în municipiul nostru un consorțiu regional care ar fi reprezentat o șansă uriașă pentru copiii din județ.  Inspectorul școlar general a afirmat că știe sigur că anul trecut,  atât conducerea ISJ Brăila de la acea vreme, cât și primarul Marian Dragomir (PSD) au fost informați că se deschide un apel pentru finanțarea realizării acestor consorții regionale și că se pot depune proiecte în acest sens, pentru accesarea fondurilor europene, dar după cum se vede, Municipalitatea n-a făcut nimic.

„Ce este un consorțiu regional? E vorba de activități didactice, învățământ profesional dual, liceal și învățământ universitar, construirea unui campus școlar și de asemenea, cooptarea agenților economici în acest tip de parteneriat.

Vreau să vă spun că astăzi sunt aceptate toate unitățile administrativ teritoriale care au depus proiecte, 29 la număr și acestea pot accesa până la 21 de milioane de euro, o sumă fabuloasă, pe care Brăila n-a accesat-o, din nepăsare, din neputință, din fuga de banii europeni pe care o practică permanent Primăria condusă de Marian Dragomir – fuge ca dracul de tămâie de acești bani, pentru că sunt controlați ulterior de instituții europene”, a mai spus Canciu.

Inspectorul școlar general este nemulțumit de faptul că Primăria Brăila „nu a fost în stare” să scrie un proiect pentru a obține o finanțare pentru un astfel de consorțiu regional, în condițiile în care au făcut-o orașe care au dimensiunea unui cartier al Brăilei, precum Simeria și Mioveni: „Aceste orașe vor avea consorții, vor cheltui în scopuri didactice, în scopul educației, învățământului preuniversitar, peste 21 de milioane de euro.

Noi la Brăila avem un amărât de internat în curtea Liceului «Edmond Nicolau», cu 200 de locuri, din care sunt ocupate sub 50 de locuri. În loc ca tinerii noștri să nu abandoneze școala, să fie atrași în condițiile cele mai moderne de a studia învățământul liceal, profesional, tehnic, rămân acasă, pentru că autoritățile noastre nu sunt în stare să facă nimic pentru ele.

Aceste consorții regionale presupun ca în scopul reducerii abandonului școlar, tinerii să fie cazați în aceste campusuri, să li se ofere hrană, cazare, transport și de asemenea, sistemul dual de învățământ, care s-a dovedit forma cea mai modernă. Nu numai că elevii învață o meserie, dar pot face practică la viitorul loc de muncă, deci la operatorul economic care este în parteneriat cu acest consorțiu”.

Practic, reprezentanții viitorului consorțiu regional de la Galați vor prezenta în unitățile de învățământ brăilene avantajele pe care le oferă acesta (între care se află cazarea și hrana gratuite) și vor încerca să convingă elevii din județul nostru să se înscrie la liceele care fac parte din consorțiul respectiv.

Șeful ISJ a mai spus că viitorul campus de la Galați va oferi condiții mult superioare celor de la „amărâtul de internat” pe care-l are Brăila – cel de la Liceul „Edmond Nicolau” -, „pe care nici nu vreau să-l compar cu… Sunt în Europa animale care trăiesc mai bine decât  ceea ce este acolo, pentru că nu s-a investit”.

Cătălin Canciu a mai declarat că primarul Marian Dragomir „s-a bătut cu pumnul în piept” că a accesat finanțări europene în valoare de peste 9 milioane de euro pentru învățământ: „Așa este, da, a accesat bani prin PNRR. Să  vedem dacă se termină această dotare cu happy-end, pentru că Brăila este singura unitate administrativ teritorială din țară care a transferat strategia de achiziții spre școli, ceea ce nu scrie în ghidul de finanțare. Să vedem dacă instituțiile statului, ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, vor da banii Primăriei la cererea de rambursare”.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns