Șeful ISJ, Brăila, Cătălin Canciu: „Singurul specialist policalificat din Primărie este Dragomir, el este one-man show-ul care se pricepe la tot, de la cultură, la infrastructură și de la porumbei, la vulturi”

Inspectorul școlar general al Brăilei, Cătălin Canciu, care este și consilier municipal PNL, critică modul în care s-a lucrat la sala de sport a Școlii „Mihu Dragomir”, unde podeaua este din beton, ceea ce face ca sportul practicat acolo să devină un adevărat risc pentru elevi. Mai mult, spune șeful ISJ, până în 2024 nu se poate face nimic la acea sală de sport, fiindcă lucrarea este în garanție, așa încât elevii sunt obligați să-și asume riscurile accidentării încă doi ani, doar pentru că proiectul respectiv s-a făcut „cu o zgârcenie maximă”.

Canciu comentează într-un comunicat dat publicității că „investițiile făcute la comandă politică dăunează grav sănătății, cu atât mai mult cu cât vorbim despre sănătatea și siguranța unor copii”: „În avântul său, primarul Dragomir asfaltează fără discernământ, nu contează că e șosea de centură sau teren dintr-o sală de sport pentru elevi. Se pare că Marian Dragomir se află într-un continuu delir de grandoare și se crede în «Asfalt tango», derutat cel mai probabil și de faptul că Brăila nu este departe de prăpădul anilor ’90.

«Eu asfaltez» e pus pe pilot automat și nu se poate opri din asfaltat și betonat toată Brăila, că doar așa se poate explica betonul din sala de sport a Școlii «Mihu Dragomir», care a fost reabilitată cu bani din bugetul local, iar acum arată… la fel, cu excepție că i s-a împrospătat vopseaua. Chiar dacă s-a folosit vopsea epoxidică, ea nu înlocuiește o pardoseală adecvată unei săli de sport și nici nu ajută la atenuarea șocurilor din timpul orelor de educație fizică.

Domnule Dragomir, aveți și dvs copii; v-ați simți liniștit știind că există riscul ca aceștia să se rănească în timpul orelor de educație fizică din cauza betonului existent pe terenul sălii de sport, în locul unei pardoseli adecvate activităților sportive? În cazul unei săli de sport, pardoseala necesită cea mai mare atenție, ea trebuie să asigure buna practicare a jocurilor și siguranța elevilor. O pardoseală proiectată și construită greșit poate afecta sănătatea elevilor și buna desfășurare a orelor de educație fizică.

La Școala «Mihu Dragomir» nu există nicio diferență între terenul din curtea școlii și cel din interiorul sălii de sport. Ori pardoseala unei săli de sport trebuie să asigure siguranță și confort, să atenueze șocurile create în spațiile de joc, să asigure reducerea zgomotului generat în timpul meciurilor, să nu diminueze forța de impact la loviturile cu mingea. Câte dintre aceste cerințe sunt respectate în acest caz? Niciuna! Avem în schimb la Școala «Mihu Dragomir», prin grija primarului Marian Dragomir, un teren de sport betonat și vopsit ca să dea bine în poze, care pune zilnic în pericol siguranța elevilor.

Copiii sunt în creștere, oasele lor sunt în formare și la contactul cu o suprafață rigidă, agresivă riscă declanșarea unor probleme la ligamente, la articulații. Știe tot omul că, atunci când faci sport, trebuie să ai încălțăminte adecvată și suprafața terenului la fel. Sala de sport de la Școala «Mihu Dragomir» arată frumos de la distanță, cu betonul proaspăt vopsit care îți ia ochii, dar terenul acela reprezintă o adevărată capcană pentru elevi. Avem acolo echipa de volei a școlii, care se antrenează pentru competiții; nici nu vreau să mă gândesc cât șoc și câtă durere suportă articulațiile acestor copii. De accidente nu mai zic, e suficientă o clipă de neatenție și cine va răspunde?

Ar trebui să existe o responsabilitate imensă atunci când Primăria alocă bani pentru investițiile din oraș, dar mai ales pentru cele din școli. Să faci economie în detrimentul siguranței și sănătății unor copii este incalificabil și descalificant pentru un primar!

În momentul în care Primăria vrea să investească într-un obiectiv de interes public, trebuie să ceară părerea unor specialiști în domeniu, oameni competenți, care se pricep să ofere sfaturi și soluții. Ori înțeleg că singurul specialist policalificat din Primărie este Dragomir, el este one-man show-ul care se pricepe la tot, de la cultură, la infrastructură și de la porumbei, la vulturi, de aceea Brăila este în această armonie aproape perfectă, fix după chipul și asemănarea sa.

Proiectul de reabilitarea a acestei săli de sport s-a realizat dintr-o zgârcenie maximă, cu materiale ieftine, probabil pentru că lucrarea nu e la vedere, ca să poată fi admirată de electorat, iar primarul să își adune cât mai multe like pe Facebook, zona virtuală în care îi place să planeze. Ba mai mult, nici nu se poate interveni acum pe lucrarea de la sala de sport, pentru că are garanție până în 2024. Abia peste doi ani, când expiră garanția lucrării, putem vorbi despre o soluție să scăpăm de betonul din această sală de sport, ceea ce va însemna altă cheltuială. Asta înseamnă să nu îți pese de banul public și, mai ales, de sănătatea elevilor. Nu trebuie să uităm că noi, cetățenii Brăilei, suntem cei care alimentăm bugetul local, iar gestionarea acestor sume trebuie să fie făcută în interesul nostru și al copiilor noștri. Lucrările realizate din banii fiecăruia dintre noi trebuie să ne ofere siguranță și confort și să respecte munca depusă de noi toți cei care contribuim la realizarea bugetului local”.