Șeful ISU Brăila, col Cristian Ion: „Potrivit legii, ar fi trebuit să fie pusă bulina roșie din anul 2019 la toate intrările în Corpul B al Liceului de Arte «Hariclea Darclee», încadrat în clasa de risc seismic I”

Potrivit datelor deținute de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brăila, la această dată figurează în județul nostru ca fiind încadrate în clasa de risc seismic I (în urma unor expertize) un număr de patru clădiri școlare:

*Corpul B al Liceului de Arte „Hariclea Darclee” – care a fost închis în această săptămână și în care nu se vor mai desfășura cursuri;

* o anexă a Inspectoratului Școlar Județean, care este folosită ca depozit și urmează să intre în consolidare;

*clădirea unei grădinițe cu program normal din satul Lacu Sărat, care la această dată este în conservare;

*un corp de clădire al Școlii Gimnaziale din comuna Victoria, în care în prezent nu se desfășoară activități școlare.

Șeful ISU Brăila, col Cristian Ion, ne-a declarat astăzi că instituția pe care o conduce deține o evidență a clădirilor publice expertizate din punct de vedere al riscului seismic, constituită în baza informațiilor furnizate de Consiliul Județean și de Primăria Brăila. Potrivit col. Ion, în această evidență nu apare nicio clădire publică încadrată în clasa de risc seismic I. Mai exact, au fost 7 astfel de clădiri ce aparțineau CJ Brăila, încadrate în clasa de risc seismic I și II, dar acestea au fost reabilitate și consolidate, plus coșul de fum de la Spitalul Județean, care a fost demolat.

L-am mai întrebat astăzi pe col. Ion dacă legea nu impunea ca pe Corpul B al Liceului de Arte „Hariclea Darclee”, care a fost încadrat în clasa de risc seismic I în urma unei expertize realizate în anul 2019, să fie pusă bulina roșie.

Șeful ISU ne-a răspuns: „Conform Legii 212 fiecare proprietar sau beneficiar (administrator – n.r.) are obligația ca în termen de 60 de zile de la primirea raportului de expertiză să notifice acest lucru pe clădire, la fiecare intrare în clădire, tocmai în scopul avertizării populației și a prevenirii producerii unor situații de urgență”.

Întrebat cine ar trebui să verifice dacă a fost pusă bulina roșie pe astfel de clădiri, col. Cristian Ion ne-a spus: „Competențe, conform Legii 212, au autoritățile publice locale, Primăria și Inspectoratul de Stat în Construcții”.

Precizăm că toate clădirile Liceului de Arte „Hariclea Darclee” (inclusiv Corpul B) aparțin Primăriei, unitatea de învățământ avându-le în administrare. Așadar, potrivit legii, Primăria avea obligația de a se asigura că este pusă bulina roșie pe Corpul B al Liceului de Arte atât în calitate de proprietar, cât și de autoritate publică locală.

Amintim, de asemenea, că mulți dintre părinții elevilor care au făcut cursuri în perioada 2019-2022 și în continuare, până acum, în februarie 2023 – circa 400 de copii în fiecare an – sunt indignați de faptul că nu li s-a spus adevărul în legătură cu rezultatul expertizei din 2019, că nu li s-a spus că imobilul respectiv a fost încadrat în clasa de risc seismic I. Dacă era pusă bulina roșie la intrările în clădire ei ar fi aflat adevărul…

Am fi dorit să prezentăm și un punct de vedere al Inspectoratului Școlar Județean Brăila cu privire la modul în care a fost tratată problema legată de Corpul B al Liceului de Arte până în data de 21 februarie 2023, când un anunț al Ministerului Educației a pus pe jar părinții și a determinat conducerea școlii să închidă Corpul amintit și să procedeze la relocarea claselor care își desfășurau activitatea acolo.  În urmă cu două zile am fost la sediul ISJ, însă inspectorul școlar general Elena Tudor era la o videoconferință, la Prefectură, iar cei doi inspectori școlari generali adjuncți nu erau nici ei în sediu. Am fost la sediul ISJ și astăzi (pentru că în opinia noastră subiectul este prea important ca să fie abordat telefonic), însă nici  inspectorul școlar general, nici cei doi adjuncți nu erau acolo. Din câte am aflat, Elena Tudor este plecată într-o deplasare,  în cadrul unui proiect. Poate avem mai mult noroc săptămâna viitoare.

Potrivit informațiilor pe care le-am obținut, de săptămâna viitoare, prefectul Iulian Timofei împreună cu șeful ISU Brăila vor vizita școlile din județ, pentru a se asigura că raportările făcute de primării pe această temă sunt conforme cu realitatea din teren.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns