Șeful ISU Brăila, referitor la verificările făcute după prăbușirea unei grinzi ornamentale de la etajul VI la Spitalul Județean: „Facem verificările VIZUAL și vom îndepărta elementele de construcții care prezintă iminența producerii unei situații de urgență ACUM. Restul nu e de competența ISU”

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brăila a verificat în ultimele zile vizual grinzile ornamentale, dar și alte elemente de tencuială  de la Corpul A al  Spitalului Clinic Județean și a desprins câteva dintre aceste grinzi/elemente care erau în pericol iminent să cadă, însă conducerea ISU nu poate garanta că peste o lună sau două nu se vor mai prăbuși de la etaj alte grinzi, așa cum s-a întâmplat zilele trecute. Este concluzia discuției pe care am avut-o astăzi cu șeful ISU Brăila, col Cristian Ion, căruia i-am cerut detalii cu privire la verificarea pe care o fac subordonații săi la Corpul A,  după ce o grindă ornamentală lungă de peste un metru s-a prăbușit de la etajul VI pe copertina de la intrarea în spital.

Ca urmare a acestui incident președintele CJ, Iulian Chiriac, a cerut să se facă „o verificare și o expertizare” din acest punct de vedere a tuturor clădirile unităților spitalicești din subordinea Consiliului Județean.

Dat fiind că pe fațada Corpului A al Spitalului Județean sunt sute de astfel de grinzi ornamentale, dispuse la toate etajele, iar brăilenii au comentat pe rețelele de socializare că este imposibil să le verifici la modul serios, grindă cu grindă, în câteva zile, l-am întrebat pe șeful ISU în ce constă de fapt verificarea pe care o fac pompierii.

Acesta a precizat de la început că se face doar o verificare VIZUALĂ și se desprind grinzile/elementele care este evident că sunt în pericol iminent de prăbușire ACUM, fiindcă doar acest gen de intervenție este de competența ISU. Ion a mai spus că ISU nu poate oferi nicio garanție că peste o lună sau două nu se va prăbuși o altă grindă, fiindcă nu este de competența sa să facă verificări și expertize aprofundate: „În urma solicitării Spitalului Județean noi am alocat câte un echipaj care verifică zilnic, vizual, starea clădirilor. Am început cu Corpul A al Spitalului Județean.

Vreau să fac precizarea că din punctul nostru de vedere vom face verificarea vizual și vom îndepărta elemente de construcții care prezintă iminența producerii unei situații de urgență acum, la momentul la care discutăm, adică acelea care sunt în pericol să cadă și pentru a înlătura și a preveni acest lucru, noi le vom îndepărta. Ce se va întâmpla peste o lună de zile este ceva ce ține de urmărirea comportării în timp, care nu intră în atributul instituției noastre.

Noi am luat fiecare fațadă în parte. Am început de acum două zile. Încă nu am terminat la Corpul A, sperăm astăzi să terminăm cu Corpul A”.

Șeful ISU a afirmat că până acum „nu au fost îndepărtate doar grinzi, ci și alte elemente de tencuială”.