Șeful ITM Brăila, Liviu Arhire, despre incidentul cu liftul din Spitalul Clinic Județean: „Este foarte clar că e vorba de accident de muncă acolo. Angajatorul are prerogativa legală de a-și cerceta evenimentul, iar după finalizarea cercetărilor va depune dosarul la noi, spre avizare”

Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, Liviu Arhire, declară că instituția sa a fost sesizată cu privire la incidentul cu liftul din Spitalul Clinic Județean de Urgență din data de 29 decembrie, în urma căruia două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Arhire ne-a declarat că ITM a fost anunțat în termenul legal de conducerea spitalului și acum se așteaptă ca Spitalul Clinic Județean de Urgență să facă ancheta internă, potrivit legii și să prezinte dosarul cu concluziile la ITM: „Evenimentul a fost comunicat Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila ieri, urmând a fi făcută ancheta de către angajator, iar în momentul în care se finalizează cercetarea se depune dosarul la noi, spre avizare. Dacă este în regulă îl avizăm, dacă nu suntem de acord cu concluziile din dosar îl respingem și cerem să se refacă. Asta este procedura legală”.

Arhire a mai precizat că potrivit legii, angajatorul are la dispoziție 24 de ore pentru a anunța ITM cu privire la faptul că a avut loc un accident de muncă: „În cazul unui asemenea eveniment, care nu a avut urmări cu deces, angajatorul are prerogativa legală de a-și cerceta evenimentul și de a-i stabili caracterul. Oricum, în acest caz este foarte clar că e vorba de accident de muncă acolo.

În condițiile în care noi nu suntem de acord cu ceea ce se scrie în dosar,  vom respinge dosarul, dar noi, ITM, nu avem voie să ne interpunem în cercetarea angajatorului. Dacă sunt declarații contradictorii, toate acestea vor fi la dosar. Și dacă nu suntem de acord cu ceea ce s-a scris în dosar și cu ce s-a stabilit ca și concluzii de către angajator, respingem dosarul și cerem să se refacă”.

După cum ne-a mai informat șeful ITM Brăila, legea prevede un termen de 15 zile lucrătoare pentru cercetarea evenimentului, dar permite prelungirea acestui termen, dacă în perioada amintită nu s-au putut aduna toate documentele necesare, toate declarațiile celor implicați, etc.